Stand van zaken (stakingen) VDL Nedcar

In deze nieuwsbrief informatie over het verloop van de stakingen bij VDL Nedcar voor een aangepast sociaal plan. Aan bod komen oa de hoogte van de stakingsuitkering en de door ons geconstateerde intimidatie. De stakingsoproep voor morgen hebben jullie inmiddels apart ontvangen.

Beste leden, medewerkers van VDL Nedcar,

Deze nieuwsbrief wil ik starten met het uitspreken van mijn enorme waardering voor jullie inzet en aanwezigheid tijdens de staking bij VDL Nedcar. Jullie hebben de moed getoond om op te staan voor jullie rechten en om te strijden voor een waardig, aangepast sociaal plan. Het is mooi en goed om te zien hoe we als groep een heel duidelijk signaal kunnen afgeven aan jullie directie. Jullie hulp bij de stakingen, de aanwezigheid op de vergaderingen en de betrokkenheid, stralen kracht uit.

Niet iedereen kan of wil die betrokkenheid in de praktijk brengen. Dat respecteer ik en ik ga ervan uit dat dat ook door jullie gebeurt.

De uitdagingen waar jullie mee worden geconfronteerd, zijn niet gering. Het is een test van vastberadenheid en doorzettingsvermogen.

Hogere stakingsuitkering
We begrijpen dat staken helaas ook financiële consequenties met zich meebrengt. Immers de stakingsuitkering is lager dan wanneer je zou werken. Vanaf de zesde stakingsdag gaat de netto stakingsuitkering omhoog naar 94 euro. Dit wordt individueel bepaald. Je moet dus zelf vijf dagen gestaakt hebben om vanaf de zesde dag het hogere bedrag te krijgen.

Hoewel het begrijpelijk is dat de financiële impact van staken een zorg kan zijn, wil ik jullie aanmoedigen om vol te houden. Samen staan we sterker en kunnen we de veranderingen realiseren die jullie nastreven. Jullie vastberadenheid inspireert anderen en brengt ons dichter bij het doel.

Intimidatie op de werkvloer tijdens staking
Wij ontvangen signalen van medewerkers op verschillende afdelingen dat zij onaangenaam worden benaderd. Een leidinggevende mag je wel vragen te komen werken, maar intimidatie is onacceptabel en mag niet getolereerd worden. Laten we samen optreden om onze collega's te beschermen en intimidatie tijdens de stakingen bij VDL Nedcar te bestrijden.

  • Sta samen sterk: Vorm een netwerk van solidariteit en bied steun aan elkaar.
  • Documenteer intimidatie: Noteer incidenten, verzamel bewijsmateriaal, denk bv aan het maken van screenshots.
  • Samenwerken: Werk samen met andere collega’s om tegen intimidatie op te treden.

We zullen intimidatie niet tolereren. Niet van actievoerders naar werkwilligen, en zover wij weten gebeurt dit ook niet, maar zeker niet van leidinggevenden naar stakers. Laten we ons hiertegen samen sterk maken!

De gezamenlijke vakbonden hebben het bovenstaande in een brief bij de directie neergelegd. Tevens zijn in deze brief onze zorgen geuit over de communicatie van jullie werkgever over het vervallen van de “Finish with pride” uitkering.

Nogmaals: nachtdienst en staken
De volgende stakingsdag is morgen, donderdag.

Begint je dienst vandaag dan kun je voor deze dienst niet staken ook al loopt je dienst door tot donderdagochtend.

Begint je dienst donderdagavond dan kun je je voor deze dienst als staker laten inschrijven. Ook al eindigt deze dienst pas vrijdag in de ochtend.

Kortom: voor alle diensten die op de dag van de staking beginnen, kun je je registreren als staker.

Tot slot
Laten we de betrokkenheid en verbondenheid vasthouden!

Blijf elkaar steunen, blijf solidair en blijf geloven in de kracht van collectieve actie.

Samen voor een goed resultaat!

 

Tot donderdag 1 juni op de volgende 24-uurs staking in Holtum.

 

 

Vriendelijke groeten,

 

Jeroen Bruinsma

Bestuurder CNV Vakmensen