Stand van zaken NXP

In het tussentijdsoverleg dat wij met het NXP management hebben over de actuele kwesties, hebben wij gesproken over de problemen waar NXP Nederland mee te maken heeft in verband met de impact van de coronacrisis.

Meer specifiek hebben wij daarbij gesproken over het verlies aan omzet en mogelijke kostenbesparingen.

Het is zo dat werkgevers in Nederland niet eenzijdig kunnen overgaan tot loonsverlagingen, intrekken of opnemen verlof, iets dat in sommige andere landen wel kan. Voor de werknemers die onder de cao vallen telt de cao. Immers dat is een collectief contract waar ondertekenaars zich aan moeten houden. Ook in de NXP cao staat hoe verlof en individuele loonsverhogingen zijn geregeld en bewijst daarmee eens te meer het nut van vakbonden die een goede cao afsluiten. Wij hebben aan het NXP management laten weten dat de cao dient te worden toegepast omdat voor ons telt: afspraak is afspraak.

NXP management heeft aan ons bevestigd dat zij de cao zullen nakomen, ook met betrekking tot collectieve en individuele loonsverhogingen.

De collectieve loonsverhogingen voor dit jaar zijn (zie ook bijlage H cao):
- Per 1 februari 2020: Vg 10 t/m 45 +1,25% (2% cao verhoging - 0,75% voor deelname aan 3% bonus-regeling met ingang van 2020)
- Per 1 februari 2020: g2 t/m g6 +2%
- Per 1 augustus 2020: alle vakgroepen +1%
De huidige NXP-cao loopt af op 1 september aanstaande. Dit betekent dat vakbonden en NXP dan weer aan tafel moeten om afspraken te maken over een nieuwe cao. Binnenkort verwachten wij jou meer specifiek hierover te kunnen informeren. NXP en vakbonden hebben afgesproken om eerst eens elkaars inzichten over ‘hoe het verder moet’ te delen. Daarna zullen de vakbonden en NXP zelf moeten beslissen hoe zij verder willen.

Wij houden je op de hoogte en wensen je veel sterkte met jouw werkzaamheden onder de huidige omstandigheden.

Voor de volledige tekst van de gezamenlijke nieuwsbrief verwijs ik jullie naar de bijlage.

Mede namens de kadergroep van CNV Vakmensen,

Arthur Bot
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 20 44 51 90
E: a.bot@cnvvakmensen.nl

Downloads