Nieuwsbrief leden Thyssenkrupp Stairlifts

Van een aantal leden hebben wij vragen ontvangen over de verrekening van de vakbondscontributie en over de uitvoering van de Duurzame Inzetbaarheidsdag in de nieuwe cao.

Wat zijn ook al weer de afspraken over de vakbondscontributie?
Jouw werkgever is niet van plan de afspraken uit de cao over de vakbondscontributie op een juiste manier uit te voeren, zoals aan ons gemeld. In de nieuwe cao zijn twee verschillende afspraken gemaakt over de vakbondscontributie en daarom ook opgenomen in twee verschillende artikelen binnen de cao. Werknemers die op 1 januari 2019 lid waren (en nog zijn) van CNV Vakmensen, hebben recht op beide afspraken.

Artikel 6.7.1. Fiscale verrekening vakbondscontributie
Op grond van artikel 6.7.1. hebben vakbondsleden het recht hun vakbondscontributie via hun werkgever fiscaal te laten verrekenen binnen de Werkkostenregeling (WKR). Net zoals voorafgaande jaren lever je op tijd jouw jaaropgave vakbondscontributie in bij je werkgever (check bij je werkgever wat de deadline is).

Artikel 3.7.8. Vakbondscontributie over 2019 netto vergoed
Op grond van artikel 3.7.8. krijgen (naast de fiscale verrekening van artikel 6.7.1) de werknemers die vallen onder de cao Metalektro en die op 1 januari 2019 lid zijn van een vakbond, daarnaast nog eens de vakbondscontributie over 2019 netto vergoed door de werkgever.

Hoe vraag ik dit aan?
Met je jaaropgave vakbondscontributie dien je bij jouw werkgever beide regelingen aan te vragen, namelijk:
1. de fiscale verrekening van de vakbondscontributie (art. 6.7.1.);
2. de vakbondscontributie over 2019 netto vergoed (art. 3.7.8.) Ook krijgen wij veel vragen over de duurzame inzetbaarheidsdag. In artikel 5.1.1 en 5.1.2 staat duidelijk wat deze dag inhoudt en wanneer je deze dag krijgt.

Je kunt jouw jaaropgave downloaden via Mijn CNV. Wil je jouw jaaropgave per post thuisgestuurd krijgen? Neem dan contact op met ons secretariaat via: secretariaatcollectief@cnvvakmensen.nl of tel 030-7511509.

 

Wat nu?
Na signalen van jou over de niet correcte uitvoering van beide cao-onderwerpen hebben wij jouw werkgever een bericht gestuurd. Daarin hebben wij een toelichting op de cao-artikelen gegeven en duidelijk gemaakt dat ook Thyssenkrupp Stairlifts de cao moet naleven. Gebeurt dit niet, dan volgen, mogelijkerwijs, juridische stappen.

Duurzame Inzetbaarheidsdag (DI-dag)
Elk jaar heb je recht op een DI-dag. Wat jij die dag gaat doen, bepaal jijzelf, zolang het maar te maken heeft met scholing, ontwikkeling of gezondheid.

Artikel 5.1.1  Eén dag per jaar
De werknemer heeft elk kalenderjaar recht op 1 inzetbaarheidsdag (8 uren). De werkgever betaalt het salaris over deze dag door.

Artikel 5.1.2  Het gebruik
De werknemer gebruikt deze dag om actief en autonoom te werken aan zijn duurzame inzetbaarheid. Hierbij gaat het om scholing, ontwikkeling en gezondheid.
De werknemer bepaalt na overleg met de werkgever wanneer hij zijn inzetbaarheidsdag opneemt.
Het enige wat jij dus moet doen, is tegen je werkgever zeggen wat je die dag gaat doen, daar ben jij vrij in als het te maken heeft met gezondheid, scholing en ontwikkeling, en wanneer je die dag wilt opnemen. De datum waarop je de DI-dag wilt opnemen, moet je natuurlijk wel met je werkgever overleggen. En je hoeft daar ook geen bewijsstukken van te overleggen wat je die dag gaat doen of hebt gedaan. Let op: neem de DI-dag nog wel dit jaar op, anders komt deze voor 2019 te vervallen.

Tot zover even deze nieuwsbrief van ons. Vooral om jou duidelijk te maken hoe het ook al weer zit met deze cao-artikelen.
Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat ons dit weten.
Dit kan het eenvoudigst via onderstaande contactgegevens.

Piet Verburg,
Bestuurder CNV Vakmensen
M 316 51 66 7394
E p.verburg@cnvvakmensen.nl