MB-cao Lumileds - 2020 & verkoop middelburg

De afwikkeling van de aangepaste MB-cao Lumileds loopt al een tijdje. Wisselingen van de wacht aan werkgeverskant hebben ervoor gezorgd dat een en ander meer tijd heeft gevraagd. Als klap op de vuurpijl kwam ook nog eens de Coronacrisis, waardoor wij geen vergaderingen met de achterban kunnen houden

Er zijn 2 belangrijke wijzigingen waarvan wij vinden dat deze niet kunnen en mogen. Met deze nieuwsbrief willen wij jullie op voorhand daarover informeren, zodat jullie goed zijn aangesloten op de verschillen van mening.

Variabel salaris
Lumileds heeft eenzijdig een wijziging aangebracht in de variabele beloning. Het bedrijf heeft dat in overleg gedaan met de OR en dat had niet mogen gebeuren. Wij nemen dat de OR niet kwalijk, het bedrijf zelf had beter moeten weten. Wijziging van het percentage kan alleen in overleg met de vakbonden, omdat dit een afspraak is die in de cao is vastgelegd. Wij hebben Lumileds gevraagd deze aanpassing terug te draaien naar de oorspronkelijke percentages. CNV Vakmensen heeft de verwachting dat Lumileds dit gaat doen. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunnen we niet anders dan naar de rechter stappen, omdat de werkgever eenzijdig de cao heeft aangepast.

Koopdagen
Lumileds stelt in de nieuwe cao voor om het aantal koopdagen (vakantie) van 20 dagen terug te brengen naar 13 dagen. CNV Vakmensen is hier geen voorstander van en verwacht dat leden dit ook zullen afwijzen.

Aangekondigde verkoop van de vestiging Middelburg
Op 28 april 2020 kregen wij een mailbericht van de afdeling HR van Middelburg dat Lumileds voornemens is om Middelburg te verkopen. Die mededeling kregen wij nadat het personeel en de pers hierover was geïnformeerd. Lumileds heeft hiermee in strijd gehandeld met de cao Metalektro. In die cao zijn afspraken gemaakt over het informeren van de vakbonden over dergelijke plannen en dan met name het tijdstip daarvan. Daarnaast zijn er ook nog regels in Nederland als het gaat over fusies en overnames. Deze zijn vastgelegd in de SER-fusiegedragsregels en die omvatten ook regels omtrent overdracht van de zeggenschap, lees verkoop van een bedrijf. Hierop hebben wij de leiding van Lumileds gewezen en erop aangedrongen om toch vooral de vakbonden op tijd te informeren over de plannen en ons te betrekken bij de plannen. Het gaat immers om jullie toekomst binnen Middelburg en daar dienen wij, als vakbond, pal voor te staan.

Binnenkort hopen wij meer te horen over de plannen en jullie ook actief te informeren over deze zaak. Mocht je nu al iets kwijt willen of vragen hebben, dan kun je mij altijd een mail sturen via a.huizinga@cnvvakmensen.nl
Tot zover deze informatie.

Arjan Huizinga 
Bestuurder CNV Vakmensen
M. 316 51 60 2032
E. a.huizinga@cnvvakmnsen.nl