Enquête voor de cao onderhandelingen najaar 2020

De huidige cao Metalektro loopt op 30 november aanstaande af. Dit betekent dat er een voorstellenbrief moet komen en dat, samen met de andere betrokken bonden en de FME, over de nieuwe cao onderhandeld moet worden.
Onder ‘normale’ omstandigheden hadden wij je al een enquête gestuurd, waarbij jij je mening over tal van onderwerpen zou kunnen geven. Zo’n enquête is het begin naar de feitelijke voorstellenbrief en dus naar de inzet van CNV Vakmensen voor de komende onderhandelingen.

En toen kwam opeens het COVID-19 (de corona-epidemie) virus het land binnen. Gevolg is dat elke werknemer op welke wijze dan ook de gevolgen hier van merkt. Er wordt thuis gewerkt, vaak met tegelijkertijd de zorg voor de kinderen, of er wordt in het bedrijf of op de werklocatie gewerkt waarbij allerlei aanpassingen nodig zijn. Bij veel bedrijven valt de omzet en de hoeveelheid werk voor een (groot) deel weg. En zo zijn er nog heel veel gevolgen te benoemen die allemaal zorgen voor een heel bijzondere situatie in en voor werkend Nederland. En dat geldt zeker ook voor jou als werknemer binnen de sector Metalektro.

En onder dit gesternte moet jij, moeten wij, nadenken over een voorstellenbrief voor de komende cao-onderhandelingen!

Vóór de corona-epidemie ging het goed met de Nederlandse economie. Er werd een gemiddelde economische groei verwacht. Er was ruimte voor een goede loonsverhoging, dit werd ondersteund en aangemoedigd door de regering en diverse instanties. Het is nog te vroeg om nu al te kunnen inschatten welke gevolgen de corona-epidemie mogelijk zullen hebben op de economische verwachtingen en ook op het komende cao-traject.

Wij kunnen, voor wat het cao-traject betreft, op dit moment enkele scenario’s bedenken:

  • Er komen in het najaar onderhandelingen op basis van een volledige voorstellenbrief met als doel tot een volwaardige nieuwe cao te komen.
  • Er komen onderhandelingen, waarbij het uitgangspunt wordt de cao te verlengen met een aantal maanden en waarbij wordt gesproken over een loonsverhoging, verlenging van de pilot van het generatiepact plus afspraken over noodzakelijke punten.

Uitgaande van het eerste scenario, onderhandelingen op basis van een volledige voorstellenbrief, moeten wij natuurlijk wel weten wat jij en je collega’s in zo’n voorstellenbrief opgenomen willen hebben. Zoals in het begin van deze brief al geschreven, beginnen wij met het informatie ophalen bij de leden door middel van een enquête. Deze enquête wordt digitaal verspreidt en door de leden ingevuld. Daarnaast gaan de bestuurders in bedrijven en in de regio met de leden in gesprek over de enquête. Gezien de huidige situatie is dat laatste niet mogelijk. Wij kunnen op dit moment helaas alleen op afstand en digitaal met de leden van CNV Vakmensen in gesprek.

In samenspraak met de leden van onze landelijke cao-commissie hebben wij besloten alle leden van CNV Vakmensen, werkzaam binnen de sector Metalektro, nu wel de enquête te sturen met daarbij de vraag de enquête zo veel en zo volledig mogelijk in te vullen. Met jullie medewerking krijgen we dan een goed beeld van jullie wensen over de inhoud voor de voorstellenbrief.

Na de input vanuit de enquête stellen wij een concept-voorstellenbrief op. Dat concept gaat weer naar alle leden toe. Iedereen wordt weer in de gelegenheid gesteld daar een mening over te geven. Uiteindelijk stelt de landelijke cao-commissie de brief definitief vast.

In de tijd die gelegen is tussen nu en het vaststellen van de voorstellenbrief moet ook duidelijk zijn of één van de genoemde scenario’s in het najaar op tafel komt of dat er zich nog weer een ander scenario ontwikkelt. Het is immers een bijzondere tijd waarin wij ons op dit moment bevinden!

Vul hier de enquête in.

Maar ontvang je deze nieuwsbrief per post, dan verzoeken wij jullie toch om digitaal de enquête in te vullen. Ga hiervoor naar www.jeachterban.nl/metalektro/.

Wij rekenen op een grote respons.

Blijf gezond!

CNV Vakmensen
Piet Verburg, bestuurder