ASML

CNV Vakmensen en FNV Metaal schorten de onderhandelingen met ASML op.

Zoals bij jullie wel bekend, zijn wij al enige tijd met ASML in overleg over arbeidsvoorwaardenvorming. Deze verkennende gesprekken hebben onlangs een ander karakter gekregen omdat partijen nu over zijn gegaan tot het schriftelijk uitwisselen van voorstellen. Onderhandelen is een uniek proces. Een gezonde spanning hoort bij dat proces, maar dat moet zeker niet de overhand krijgen. Het proces inrichten, zodat er een veilig overlegklimaat ontstaat is de verantwoordelijkheid van alle partijen. Het laatste overleg is geëindigd in een lange schorsing.

In deze fase zijn de onderlinge verhoudingen van groot belang en dan helpt het ook niet als er op de achtergrond een juridisch conflict gaande is. (zie hieronder conflict 1 en 2) Dit schaadt niet alleen het proces, maar verstoord vooral de onderlinge verhoudingen. Hoe kun je immers op vertrouwen afspraken maken als de reeds bestaande afspraken, naar onze mening, niet worden nagekomen?  FNV Metaal en CNV Vakmensen hebben de onderhandelingsdelegatie van ASML laten weten dat wij de onderhandelingen opschorten zolang ASML de gemaakte afspraken niet is nagekomen.. Daarna wensen wij goede afspraken te maken over hoe de onderhandelingen op een goede wijze kunnen worden voortgezet.

Regelingen voor vakbondsleden:

In de cao Metalektro 2018-2021 waren/zijn twee regelingen voor vakbondsleden opgenomen. De eerste is het recht om de vakbondscontributie onder te brengen onder de zogenaamde werkkostenregeling en de tweede regeling geldt voor leden van de vakbond die op 01 januari 2019 lid waren.  

Het gaat hier om twee separate artikelen en dus ook twee verschillende aanspraken. Vooralsnog weigert ASML om de twee regelingen uit te voeren. Ook nadat vakbonden FNV Metaal en CNV Vakmensen daar meerdere keren op hebben aangedrongen.

Eenmalige uitkering principe akkoord Metalektro:

ASML heeft de eenmalige uitkering niet uiterlijk 1 oktober 2021 aan haar werknemers betaald en heeft, op navraag, te kennen gegeven de betaling pas te voldoen op 25 oktober. Dat is niet conform de afspraak die cao partijen hebben gemaakt. Weet hier is voor gestaakt! Werknemers hebben dus derhalve recht op de wettelijke verhoging en de wettelijke rente over de eenmalige uitkering.

“Eenmalige uitkering: De werkgever betaalt op 1 oktober 2021 een eenmalige uitkering van 2,3% over 7 maal het feitelijke maandsalaris van juni 2021 inclusief de ploegentoeslag, of de toeslag voor consignatiediensten. De uitkering wordt berekend over het basismaandsalaris tot een maximum van 4.500 euro (voltijdssalaris). De eenmalige uitkering wordt toegekend aan de werknemer die op 1 december 2020 in dienst was en sindsdien onafgebroken is gebleven van dezelfde werkgever.”

Intussen zijn wij een procedure gestart bij het kantongerecht in Eindhoven.

Wij houden jullie op de hoogte van de ontwikkelen.

 Met vriendelijke groet,

Arjan Huizinga
Bestuurder CNV Vakmensen
E: a.huizinga@cnvvakmensen.nl
M: +31 6 5160 2032

 

 

Downloads