Akkoord over verlof /uitstel winstdeling RJC

CNV heeft samen met collega-vakbonden afspraken gemaakt over een tijdelijke afwijking van de cao en het handboek en over uitstel van de winstdeling in 2019.
Tijdelijke afwijking
De tijdelijke afwijking gaat, onder andere over het intrekken en toekennen van ADV, de beschikbaarheid op en aanzegtermijn van werk op een NOW-dag (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) en de op- en afbouw van verlofdagen/uren.De afspraken gelden alleen voor de NOW-periode. Deze periode loopt van 1 april tot 1 juli 2020. CNV legt het principeakkoord positief voor. We begrijpen dat sommige maatregelen niet leuk zijn, maar de crisis waarin de luchtvaart ondergedompeld is, nopen tot deze onorthodoxe maatregelen.


Inkomen
De belangrijkste boodschap is dat jouw inkomen de komende drie maanden gegarandeerd is.  Echter, door de sterke reductie in vlieguren is er ook sprake van veel minder onderhoudswerk.Er wordt gekeken naar vervangend werk, maar dit is lang niet genoeg om alle diensten te vullen. Om die reden zal RJC de komende tijd NOW-dagen gaan inroosteren. Op deze dagen ben je vrij van dienst, zonder dat dit verlof kost. 

Reiskosten
De enige uitzondering op de doorbetaling van je loon en toeslagen is de reiskostenvergoeding. De Belastingdienst schrijft voor dat als je niet naar je werkt reist, daar ook geen netto vergoeding voor gegeven mag worden. Met verlof (zoals vakantie-, ADV- en compensatiedagen) houdt de Belastingdienst al rekening, en over die dagen blijf je gewoon je reiskosten ontvangen, zoals dat normaal ook gebeurt. Maar werk je thuis of heb je een NOW-dag waarop je uiteindelijk ook niet op hoeft te komen, dan zal er geen reiskostenvergoeding verstrekt worden door RJC. Mocht je een abonnement hebben voor het openbaar vervoer, dan adviseren we je om te kijken op de website van het openbaar vervoer naar de regelingen die zij bieden in deze crisistijd.

Winstdeling uitgesteld
We hebben met RJC afgesproken dat de uitkering van de winstdeling 2019 niet in mei zal plaatsvinden maar in oktober 2020. We zorgen dat RJC hiermee nu geen grote extra uitgave hoeft te doen, in een periode dat er weinig tot geen geld binnenkomt.

Werk en aanwezigheid
Staat er een NOW-dag voor je in je rooster dan blijf je in principe beschikbaar om te werken, het RJC kijkt of er vervangende werkzaamheden zijn. In het begin zullen de vervangende werkzaamheden langzaam opstarten en zal pas kort van te voren bekend zijn of er vervangend werk is. Het RJC kan dan tot uiterlijk 15:00 uur op de dag voor je NOW-dag deze vervangende werkzaamheden inroosteren. We hebben afgesproken dat RJC er naar streeft om dit uiterlijk 3 dagen voor de NOW-dag al bij jou bekend te maken. 

Een NOW-dag is en blijft een werkdag en geen verlofdag. Dat betekent ook dat als er een calamiteit is door bijvoorbeeld zieke collega’s of een AOG situatie, je alsnog kan worden opgeroepen voor werkzaamheden. Dit kan ook gebeuren op de dag zelf. Mocht je door persoonlijke omstandigheden dan echt niet kunnen komen, kan je alsnog een verlofdag opnemen. We hebben afgesproken dat wanneer je wel werkzaamheden verricht voor het RJC er zal worden gekeken of dit thuis kan. Is dit niet mogelijk dan blijven we kijken naar zoveel mogelijk maatregelen om de risico’s te beperken. Dit door het spreiden van werkzaamheden en het beperken van contactmomenten.

Verlof: opbouw = afbouw

Het algemene uitgangspunt is dat je het verlof dat je in de NOW-periode opbouwt ook gaat opnemen. Je bouwt in drie maanden tijd (27/4=) 6,75 verlofdag op. De afspraak is dat je die 6,75 verlofdag (=54 uur) dus ook gaat opnemen. Net als elke andere reguliere verlofdag, geldt dat je die dag ook echt vrij bent en niet opgeroepen gaat worden. De afspraak voor deeltijders is naar rato van hun deeltijdpercentage.

Er zijn twee “dempende” mitsen. De eerst gaat over verlof wat je al in de NOW-periode hebt staan. Mocht je nu in de NOW-periode al verlof hebben staan dan wordt dit afgetrokken van het verlof wat je verplicht moet afbouwen. Stel je hebt in mei 5 dagen verlof opgenomen, dan moet je nog “maar” 1,75 dag opnemen. Mocht je naast de 5 dagen in mei bijvoorbeeld in juni ook nog 5 dagen hebben staan dan bouw je in totaal 10 dagen af en hoef je verder niets meer op te nemen.

We hebben ook afgesproken dat je eventuele verlof dat je in de NOW-periode (april, mei, juni) hebt staan, anders in de periode op kan nemen. Heb je twee weken verlof (10 dagen) achter elkaar staan dan mag je ook 10 weken lang 1 dag verlof nemen. Dit doe je in overleg met je leidinggevende. Mocht je verlof op moeten nemen als gevolg van onze afspraken dan kun je tot 21 april 2020 aangeven op welk moment je dat verlof op wilt nemen. Mocht je dat zelf niet doen dan zal RJC na 21 april zelf verlof gaan toekennen. 

Humaniseringsdagen vanwege leeftijd
Voor de collega’s die humaniseringsdagen vanwege hun leeftijd hebben, zal ook aan hen gevraagd worden om de naar rato van 3 maanden opgebouwde deel in te zetten in de NOW-periode. Stel je hebt 8 humaniseringsdagen, dan kun je ook tot 21 april aangeven wanneer je de 2 humaniseringsdagen (8/4=2) in wilt zetten.

Compensatieverlof feestdagen
Collega’s die compensatiedagen ontvangen voor feestdagen krijgen deze compensatie in tijd en geld in de NOW-periode alleen als ze op een feestdag moeten werken. Staat er al een vrije dag, een compensatie dag, of NOW-dag dan hebben we afgesproken dat je ook niet zal worden opgeroepen en niet hoeft te werken.

Zijn de maatregelen evenwichtig?
CNV Vakmensen vindt het redelijk dat bij de maatregelen niet meer wordt gevraagd dan dat je tijdens de periode met waarschijnlijk veel minder werk en waarin het RJC tijdelijk qua betaling afhankelijk is van de overheid je afbouwt wat je ook opbouwt aan vakantiedagen en geen verlofstuwmeer opbouwt als het werk weer aantrekt. Dit als beperkte bijdrage aan de crisisbestrijding. Wij hechten eraan ook aan te geven dat bij collegabedrijven in het concern (KLM en Transavia) vergelijkbare afspraken zijn gemaakt die niet beter zijn dan wat is afgesproken hier. Ook daar geldt opbouw=afbouw tijdens de periode van overheidssteun en een uitstel van de winstdeling.

Stemmen
Gezien de crisis en de urgentie om zo snel mogelijk helderheid te hebben over de inzet van maatregelen, kun je de komende 48 uur stemmen over het principeakkoord, de stemming sluit zaterdag 11 april om 23:10. Je kan stemmen via een Voor of Tegen bericht aan je bestuurder Michiel Wallaard via m.wallaard@cnvvakmensen.nl en 06-20471892 ovv stemming RJC. Het volledige akkoord vind je in de bijlage.

Downloads