Update cao-onderhandelingen Signify

Tijdens het afgelopen cao-overleg op donderdag 7 december 2023 heeft CNV Vakmensen aangegeven dat het vertrouwen in Signify ernstig is geschaad. De handelswijze van de Centrale ondernemingsraad (COR) is discutabel.

Verlenging huidige Sociaal Plan

In mei 2023 heeft CNV Vakmensen haar cao-voorstellenbrief met jouw werkgever gedeeld. In deze voorstellenbrief wordt, naast voorgestelde wijzigingen in de cao per 1 juli 2023, ook aangegeven dat er tijdig overeenstemming zal moeten komen over de verlenging van het huidige Sociaal Plan met expiratiedatum 31 december 2023.

Streven naar tegelijktijdig akkoord over cao en Sociaal Plan

Temeer omdat er signalen waren dat Signify in 2023 een wijziging in haar organisatie zal gaan voorstellen waarbij werknemers in Nederland in 2023, maar ook in 2024 boventallig zullen worden verklaard en een beroep willen doen op een goed Sociaal Plan. Vanaf dat moment heeft CNV Vakmensen meerdere malen aangedrongen op voortgang op beide dossiers (cao en Sociaal Plan) om tenslotte tegelijktijdig tot overeenstemming te kunnen komen voor 31 december 2023. Jouw werkgever heeft meerdere malen aangegeven nog geen voortgang te kunnen beloven op het dossier Sociaal Plan in verband met allerlei komende ontwikkelingen waardoor de tijd er hiermee aan de haal is gegaan.

Sociaal Plan overeengekomen met COR

Tot afgelopen weekend toen duidelijk werd dat jouw werkgever in het geheim al vanaf de zomer in gesprek was met de COR. In een document dat op 26 oktober 2023 is overeengekomen tussen jouw werkgever en de COR zijn afspraken gemaakt over de verlenging van het huidige Sociaal Plan. Dit document is bewust onder de tafel gehouden tot de aankondiging van de recente reorganisatie van afgelopen vrijdag 1 december 2023.

De COR had kunnen weten dat het onderhandelen over de verlenging van het Sociaal Plan thuis hoort op de tafel van cao-partijen. De COR had hierover tijdig contact kunnen zoeken met CNV Vakmensen maar heeft dit bewust verzuimd. 

Hierdoor is er geen sprake meer van een democratisch proces waarbij leden/werknemers uiteindelijk hun stem kunnen uitbrengen over een bereikt resultaat. Ook de COR heeft hierover niet gesproken met haar achterban en werknemers niet geconsulteerd over haar besluitvorming. Zo wordt er met belangen van werknemers om gesprongen!!

Mediation

CNV Vakmensen heeft jouw werkgever laten weten dat het vertrouwen ernstig is geschaad en het is nog maar de vraag of overleg en onderhandelingen kunnen worden gecontinueerd. CNV Vakmensen heeft aangedrongen op mediation tussen cao-partijen.

Cao

Op 5 november 2023 hebben de gezamenlijke vakbonden jouw werkgever een laatste kans geboden om middels onderhandelingen te komen tot overeenstemming over een cao. Signify zou de vakbonden uitnodigen als zij substantiële ruimte zagen om het overleg te hervatten. Op uitnodiging van Signify was er gisteren een bijeenkomst.

Nice to have

Helaas verviel Signify in het herhalen van haar standpunten waaronder: “Medewerkers verdienen teveel bij Signify” en secundaire voorstellen vallen in de categorie “Nice to have”!

Eindbod

Er is dus geen vooruitgang geboekt hetgeen betekent, zoals tijdens de ledenvergadering is afgesproken, dat de gezamenlijke vakbonden een eindbod zullen gaan voorleggen. Dit eindbod is een selectie van cao-voorstellen uit de vier voorstellenbrieven van vakbonden. 
Begin volgende week wordt dit eindbod, met een reactietermijn, verstuurd aan jouw werkgever. De verwachting is dat de reactie van jouw werkgever zal leiden tot het bijeenroepen van de leden voor nader overleg.

Meepraten en reageren

Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraag stellen. Ga direct naar de cao-pagina.

Mede namens Richard de Kind (CNV-onderhandelingsdelegatie lid),

Arjan Huizinga                                
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06-51 60 20 32
E  a.huizinga@cnvvakmensen.nl