Sygnify breekt eenzijdig cao open

Werknemer betaalt prijs Coronavirus

We leven in onzekere en zorgelijke tijden. In de eerste plaats voor mensen die getroffen zijn door het Coronavirus en ziek geworden zijn. In de tweede plaats door de economische gevolgen die deze crisis voor veel bedrijven heeft. Niet voor niets zijn er van overheidswege maatregelen getroffen om de bedrijven die geraakt worden door de crisis in financieel opzicht te steunen. 

Op 31 maart 2020 werden wij telefonisch op de hoogte gebracht door de afdeling HR dat Signify wereldwijd een aantal maatregelen zou afkondigen. Daar werd aan toegevoegd dat ze telefonisch met de vakbonden wilde overleggen over de gevolgen voor Nederland. CNV Vakmensen heeft zich zeer verbaasd over het nu al aankondigen van maatregelen en pas daarna met de vakbonden in overleg te willen. Dan is in onze optiek het kwaad al geschied. 

Wat wil Signify?
Wij hebben begrepen dat Signify de Merit verhoging wil uitstellen tot oktober 2020. Dat kan alleen met instemming van de gezamenlijke vakbonden. Wij hebben geen argument gehoord die deze stap zou rechtvaardigen. Wij hebben Signify gewezen op het feit dat de overheid bedrijven vanaf 6 april 2020 financieel gaat ondersteunen als 20% van de omzet is teruggevallen. Wij zien geen aanleiding om nu al de cao te gaan openbreken op dit deel. Deze cao afspraak is vastgelegd in art. 5 van de cao. Bovendien is in de cao in art. 2.1 opgenomen dat Signify niet ten nadele van de werknemer van de cao kan afwijken. In het Eindhovens Dagblad van 1 april 2020 stond te lezen dat een woordvoerder van Signify nog niet wist of ze gebruik konden maken van de overheidsmaatregelen. Dat wil dus zeggen dat er geen omzetdaling is te bewijzen. Waarom dan toch deze maatregel? 

Naast deze maatregel stelt Signify voor om de medewerkers te vragen 20% onbetaald verlof op te nemen. In het telefoongesprek begrepen wij dat dit op basis van vrijwilligheid is. CNV Vakmensen vraagt zich af met welk recht Signify dit kan en mag doen. Bij een fulltime dienstverband is dat dus 1 dag in de week niet werken en geen loon krijgen. Wij hebben hier niet verder over doorgesproken want wij vinden de maatregel nu niet bepaald getuigen van goede omgangsvormen en getuigen van goed werkgeverschap. Het is eigenlijk zeer onbeschaafd om na 3 weken crisis nu reeds dergelijke zware maatregelen te treffen zonder dat eerst is onderzocht en onderbouwd of gebruik kan worden gemaakt van de overheidssteun. Het heeft meer weg van paniekvoetbal waarbij de cijfermatige onderbouwing ontbreekt. CNV Vakmensen is van mening dat Signify de crisis misbruikt om impopulaire maatregelen er door te drukken. Daar doen wij dus niet aan mee! Wij roepen onze leden op om niet mee te werken aan de 20% onbetaald verlofregeling. De nood is volgens ons nog lang niet zo hoog dat dergelijke maatregelen nodig zijn. 

Signify zaait onrust en zet de verhoudingen met de vakbonden en de werknemers onnodig onder druk. De Rijksoverheid roept alle partijen op om SAMEN door deze crisis te komen. Dat schijnt niet te gelden voor Signify!

Eenzijdige afkondigingen zonder onderbouwing zullen bij CNV Vakmensen altijd op weerstand kunnen rekenen. Wij hopen van harte dat Signify terugkomt op deze plannen en op een fatsoenlijke manier open kaart speelt in de richting van de vakbonden en de werknemers en het “spelletje” niet via de krant speelt! Na telefonisch overleg is ons gebleken dat Signify niet van plan is om de aankondigingen voor Nederland terug te draaien en excuses te maken voor de onrust die deze mededeling heeft veroorzaakt. Ons rest nu waarschijnlijk niets anders meer dan naleving van de cao te gaan eisen. Het is in en in triest dat het zover moet komen.
Ik ben dringend op zoek naar CNV leden die de komende weken enkele keren willen deelnemen aan een Skype meeting met betrekking tot de ontwikkelingen bij Signify! 

Tot zover deze informatie.
Vragen en of opmerkingen zijn van harte welkom.
Blijf gezond en houd je aan de aanwijzingen van de Rijksoverheid. Door samen te werken kunnen wij de crisis de baas worden.  

Arjan Huizinga,
Bestuurder CNV Vakmensen
06 5160 2032
A.Huizinga@cnvvakmensen.nl