Leden wijzen onderhandelingsresultaat Signify af

Medio november hebben leden hun stem uitgebracht over het voorliggende cao-resultaat. Een meerderheid van de respondenten heeft aangegeven dat het cao-resultaat te mager is en heeft dan ook een negatieve stem uitgebracht. Hierdoor hebben wij dus geen overeenstemming bereikt over een nieuwe cao.

De ledenraadplegingen bij de andere drie bij deze cao betrokken vakbonden hebben geleid tot instemming bij de leden van de Unie en VHP2. Dit betekent dat CNV Vakmensen en FNV geen overeenstemming met Signify hebben bereikt. Middels onderstaand schrijven heeft CNV Vakmensen Signify hiervan in kennis gesteld:

"Geachte heer Van der Vloed en Kramers,
De achterban van CNV Vakmensen is in de afgelopen weken in de gelegenheid gesteld haar stem uit te brengen over het cao-resultaat dat wij in oktober met u hebben bereikt. Een meerderheid van onze leden heeft aangegeven niet met het voorliggende onderhandelingsresultaat in te kunnen stemmen.

De voornaamste reden voor het afstemmen van het resultaat is gelegen in de magere loonsverhoging, de onduidelijke compensatie voor de verhoging van de pensioenpremie het verslechteren van de afspraken rondom de WAB. Daarnaast geeft een groot deel van de achterban aan dat het geheel als zeer mager beoordeeld moet worden en dat dit in schril contrast staat met de megaovername die Signify heeft gedaan van Cooper Lighting Solutions in Amerika. Tevens stellen onze leden vast dat niet of nauwelijks overeenstemming is bereikt over de door CNV Vakmensen ingediende cao voorstellen.
Onze leden begrijpen daar helemaal niets van.

Aan de ene kant verhoging van de pensioenpremie waarbij de werkgever minder premie betaald en aan de andere kant een zeer magere loonsverhoging met als argument de omzetten staan onder druk. Dat wordt niet begrepen.

Middels dit schrijven laat CNV Vakmensen u weten dat wij geen cao-resultaat hebben en dat CNV Vakmensen het overlegt wenst te heropenen. Met deze brief stel ik u ook in kennis dat wij alle afspraken en gesprekken van cao-partijen waaronder de grading systematiek en Resilence@ work per direct stopzetten en dat er geen voortgangsafspraken gemaakt kunnen worden zolang wij geen acceptabele en goedgekeurde cao hebben.

In onze beleving moet het a.s. overleg van 2 december a.s. geen informele maar een formele setting krijgen. De bevestiging hiervan zie ik graag tegemoet.”


Ondertussen ligt er van de zijde van Signify een uitnodiging voor formeel overleg op donderdag 12 december aanstaande. Voor CNV Vakmensen is het van belang dat de overeen te komen arbeidsvoorwaarden meer in balans moeten zijn. Cao-voorstellen van CNV Vakmensen zijn nauwelijks tot niet gehonoreerd. Wat ons betreft moeten er meer zaken terug te zien zijn waar werknemers iets aan hebben. Tot dusver is het alleen maar een ‘werkgevers-feestje’ geweest en is er van de voorstellen van de vakbonden niet veel over gebleven. Dat moet anders!

CNV Vakmensen hoopt, in tegenstelling tot het gelopen proces, dat de werkgeversonderhandelingsdelegatie bevoegd is (mandaat heeft) om zodanige hernieuwde afspraken te maken dat de uitkomst hiervan meer in balans is. Zodra er meer informatie beschikbaar is, zullen de leden hierover geïnformeerd worden.

CNV-kadergroep
Betrokkenheid van leden bij arbeidsvoorwaardenontwikkeling is van groot belang. Het is namelijk jouw cao! Heb je interesse om een bijdrage te kunnen/willen leveren, meld je dan aan voor deelname aan de landelijke kadergroep van CNV Vakmensen bij Signify. Deze kadergroep vergadert viermaal op jaarbasis (een dagdeel). Voor deze bijenkomsten geniet je betaald vakbondsverlof en worden reiskosten vergoed. Aanmelden kan bij: a.huizinga@cnvvakmensen.nl

CNV 125 jaar
CNV Vakmensen bestaat dit jaar 125 jaar. Dat vieren wij samen!

Nieuwe leden ontvangen de eerste zes maanden 50% korting op de contributie.
Schrijf jij als lid een nieuw lid in, dan ontvang je daarvoor een beloning van 2 x € 25!

Namens de cao-delegatie Ton Grommen (CNV-kaderlid),
Arjan Huizinga
Bestuurder CNV bestuurder
M: 06 51 60 20 32
E: a.huizinga@cnvvakmensen.nl