11 mei laatste cao kans voor NXP!

Op woensdag 21 april hebben gezamenlijke vakbonden bij NXP opnieuw geprobeerd om voor jullie een cao af te sluiten. Dat is niet gelukt.

Vakbonden hebben wat voorstellen ingetrokken en onze looneis naar 3,75%  in 12 maanden verlaagd. NXP heeft ook een aantal voorstellen ingetrokken of gewijzigd en haar loonbod verhoogd. Maar dat was onvoldoende.

Als bijlage bij deze nieuwsbrief hebben wij de belangrijkste cao-voorstellen van vakbonden en NXP naast elkaar gezet. Het loonbod van NXP van twee maal 3,11% lijkt beter dan het in werkelijkheid is. Het is namelijk een combinatie van 2,3% cao-verhoging en 0,81% compensatie voor een hogere pensioenpremie voor werknemers. NXP wil minder pensioenpremie betalen en wil in twee stappen de werknemerspremie verhogen van 2,7% naar 5%. Tegelijkertijd wil NXP de pensioengrondslag, dus het bedrag waar je pensioen over opbouwt verlagen door de bonus eruit te halen. NXP realiseert op die manier een voordeeltje voor zichzelf waardoor de premiestijging van het pensioenfonds dit jaar feitelijk wordt doorgeschoven naar de NXP werknemers. Immers, landelijk werd afgesproken dat werkgevers deze premiestijging zouden betalen.

Kortom, de 0,81% telt eigenlijk dus niet mee als cao-verhoging, maar is te beschouwen als compensatie. Wat dan wel telt is twee keer 2,3% = 4,6% cao-verhoging in 28 maanden, gemiddeld is dat 1,97% in 12 maanden. Ook wil NXP een extra verlofdag geven hetgeen neerkomt op ruim 0,4% erbij in het eerste jaar. Voor de goede orde, de actuele inflatie is 1,9%. Met dit bod krijgen de werknemers dus geen koopkracht verbetering, iedereen houdt wat hij/zij al heeft, tenzij je de nieuwe verlofdag verkoopt. Ten opzichte van onze looneis is dat dan ook 1,78% te weinig.

Op 11 mei gaan vakbonden nog één keer proberen om voor jullie een goede NXP cao af te sluiten.
Als NXP echter op kostenbeheersing blijft inzetten en jullie cao loonsverhoging deels zelf laat betalen door allerlei verslechteringen, zullen wij als gezamenlijke vakbonden net als in 2014 stoppen met overleg en met jullie een cao-eindbod opstellen. Dat betekent dat na afloop van het bijbehorende ultimatum we onze leden gaan oproepen voor werkonderbrekingen en/of stakingen.

Volgende maand zal dan duidelijk zijn wat echt belangrijk is voor NXP:
De NXP medewerkers of NXP aandeelhouders

Mede namens FNV Metaal, VHP2, De Unie

Arthur Bot,
Bestuurder CNV Vakmensen
M. 06 2044 5190
E. a.bot@cnvvakmensen.nl

Downloads