Vakbonden bereiken onderhandelingsresultaat met Sabic over nieuwe cao

Een loonsverhoging van 5 procent voor alle medewerkers en 130 euro per maand voor medewerkers met een fulltime dienstverband in de C-schalen. Daarnaast worden de ODO dagen geschrapt. Dat is het resultaat van de cao-onderhandelingen tussen de vakbonden en Sabic. De looptijd van de cao is 12 maanden. Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024.

Vakbonden en werkgever hebben de afgelopen maanden tientallen uren onderhandeld tijdens 7 bijeenkomsten. Uiteindelijk is dit het resultaat. Het wijkt op een aantal punten af van de voorstellen van Sabic, die we eerder met je hebben gedeeld.

ODO-dagen
De ODO dagen voor de continudienst medewerkers verdwijnen per 1 januari 2024. De voorwaarden van Sabic, dat er geen sabbatical in de laatste 3 jaar voor AOW mocht worden opgenomen, is van tafel. Omdat de medewerkers door het schrappen van de 5 ODO-dagen minder gaan werken, leveren de medewerkers 1,9% loon in, exclusief continue dienst toeslag. Per 1 januari 2024 verandert de mogelijkheid om vanuit de aanwezigheidsbonus dagen om te zetten in Flex pack van maximaal 10 naar 5 dagen. De mogelijkheid om vanuit de aanwezigheidsbonus dagen om te zetten in Time savings wijzigt van maximaal 5 naar 10 dagen. (Precieze uitwerking zie bijlage).

TOR-regeling
Het aantal TOR uren en de TOR spreiding (8 jaar) blijft hetzelfde. Wel wordt de start van de regeling gekoppeld aan de AOW-leeftijd. Na een overgangsregeling kunnen medewerkers vanaf 1 januari 2027 van de regeling gebruik maken vanaf de leeftijd van de AOW minus 8 jaar. Sabic wilde 7 jaar voor AOW gerechtigde leeftijd.

Overwerk
Dat geldt ook voor de overwerkregeling. De leeftijdgrens voor verplicht overwerken staat nu nog op 55 jaar. Op 1 januari 2024 gaat die grens omhoog naar 56. Een jaar later wordt de leeftijdsgrens voor verplicht overwerken 10 jaar voor de AOW gerechtigde leeftijd. Sabic wilde 7 jaar.

Lonen
Sabic heeft laten weten geen extra loonruimte te hebben. Daardoor blijft de loonstijging zoals al eerder naar je gecommuniceerd.
De lonen stijgen voor de C schalen als volgt:
1 juli 2023 5% + 130 euro bruto per maand voor een fulltime dienstverband of na rato (dus met terugwerkende kracht)
1 januari 2024 0,6%

De lonen voor de Hay schalen 14 t/m 16 stijgen als volgt:
1 april 2024 5% (voor SABIC grades 14-16)

In de bijlage vind je de uitgewerkte afspraken. Dit is nog niet de definitieve versie, maar de inhoud zal niet veel verschillen. 

Bijeenkomsten
Natuurlijk willen we je bijpraten over de gemaakte afspraken en mogelijke vragen beantwoorden. Daarom houden we ledenbijeenkomsten. De datum, tijdstip en locatie van de bijeenkomsten volgen nog.

Stemmen
Natuurlijk heb jij het laatste woord. Het gaat immers om jouw arbeidsvoorwaarden en jouw CAO. Laat daarom weten wat je van de afspraken vindt.
Na de bijeenkomsten kun je daarom digitaal stemmen. Daarvoor krijg je nog een nieuwe uitnodiging per mail.

Vragen?
Heb je al vragen of opmerkingen? Laat het dan weten. Dat kan via jouw cao-pagina of per mail.
Graag zien we je op een van de bijeenkomsten.
Mede namens kaderleden Christiaan Carlucci en William Baars.

Ed Leunissen
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06-29023284
E: e.leunissen@cnvvakmensen.nl

 

 

Downloads

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error