Tussenstand Sabic Limburg onderhandelingen

De onderhandelingen voor een nieuwe Sabic Limburg cao zijn nog steeds in volle gang. Volgende week spreken we verder met de werkgever. Toch wil ik jullie graag een tussenstand geven van de onderhandelingen.

Sabic Limburg heeft inmiddels een bod op tafel gelegd. Ik wil wel benadrukken dat dit GEEN eindbod van de werkgever is. We gaan hier volgende week verder over in gesprek. Zie ook de gezamenlijke communicatie van bonden en werkgever in de bijlage.

Het bod houdt het volgende in:

Looptijd:             1 jaar (van 1 juli 2023 tot 30 juni 2024)
Loon:                   5% loonsverhoging voor alle loonschalen
                            3% extra voor C32 t/m C41
                         
Aan de 3% stelt Sabic als voorwaarde dat wordt ingestemd met de volgende voorstellen:

Continuedienst:              

  • Afschaffen ODO-dagen
  • Afschaffen aanwezigheidsbonus. Bonus wordt omgezet naar vast salaris van 3,84% (tijd voor geld). Daarbij wordt uitgegaan van gemiddeld 2 ziekte-dagen.
  • Mogelijkheid tot terukopen van 3 dagen in flex pack en 3 dagen Time savings

Vlaggendienst (in dienst voor 1-1-2015):

  • Afschaffen afhankelijk persoonlijk budget wordt omgezet naar vast salaris van 3,84% (tijd voor geld). Daarbij wordt uitgegaan van gemiddeld 2 ziekte-dagen. 
  • SABIC Grades 14-16 in dienst voor 01-01-2015 krijgen 3,68% loonsverhoging.
  • Mogelijkheid tot terugkopen van 3 dagen in flex pack en 3 dagen Time savings

Vlaggendienst (in dienst na 1-1-2015)

  • Verhogen salaris met waarde vlaggendienst voor 1-1-2015 met 3,84%.
  • SABIC grades 14-16 in dienst na 01-01-2015 krijgen 0%.
  • Mogelijkheid tot terukopen van 3 dagen in flex pack

Op deze manier wil Sabic de regels vereenvoudigen en de voorwaarden voor continuedienst en vlaggendienst gelijktrekken. Ook worden daarmee de ODO dagen afgeschaft.

TOR
Daarnaast wil Sabic de TOR regeling pas laten ingaan 7 jaar voor AOW gerechtigde leeftijd. (Totaal aantal TOR uren blijft ongewijzigd)

Overwerk:
Leeftijdsgrens van verplicht overwerken koppelen aan AOW-leeftijd. Sabic wil dat mensen verplicht moeten overwerken tot 7 jaar voor AOW. (Was 55 jaar, als het aan Sabic ligt wordt dit dus 60 jaar)
Meer info over de genoemde voorstellen en de overige voorstellen van Sabic vinden jullie in de bijlage.

Wat vindt jij?
Wij, vakbonden, hebben in een eerste reactie, duidelijk laten weten dat we niets voelen voor de voorstellen. Ik ben daarom benieuwd naar jullie mening. Wat vinden  jullie van deze voorstellen? Laat me dat weten. Dat kan via mail of via jouw cao-pagina. Met jullie reacties kan ik dan terug naar de werkgever. 

Werf leden
De moeizame onderhandelingen tonen opnieuw aan hoe belangrijk het is om sterk vertegenwoordigd te zijn als vakbonden. Roep daarom je niet georganiseerde collega's op om lid te worden van onze beweging. Wijs ze op het belang van een sterke vakbond aan de onderhandelingstafel.

Onderhandel mee!
Ook roep ik jullie op om me te helpen. Praat mee aan de onderhandelingstafel en steun mij, zodat jij en je collega's een goede cao krijgen met goede arbeidsvoorwaarden. Daar gaat het tenslotte om. Heb je interesse om mij aan de onderhandelingstafel bij te staan? Laat het me dan weten.

Ed Leunissen
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06-29023284
E: e.leunissen@cnvvakmensen.nl

 

Downloads

Heb jij nog vragen of opmerkingen?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error