Update sociaal plan Givaudan

In het onderhandelingsresultaat voor de cao van Givaudan zijn de vakbonden en Givaudan overeengekomen dat Givaudan aan de vakbonden uiterlijk 31 oktober 2023 een voorstel zou doen voor een doorlopend sociaal plan, in lijn met de afspraken die in het vorige sociaal plan van toepassing waren. Inmiddels hebben partijen gesproken over een nieuw sociaal plan en leggen we het ter stemming aan jullie voor. In deze nieuwsbrief lees je hier meer over.

Een nieuw doorlopend sociaal plan

Zoals jullie weten zijn tussen Givaudan en de ondernemingsraad afspraken gemaakt over vertrekregels bij de een reorganisatie. Als vakbonden vinden wij dit onwenselijk en dat hebben wij ook richting Givaudan aangegeven. Tijdens de cao-onderhandelingen hebben wij daarom aan Givaudan verzocht om opnieuw een doorlopend sociaal plan met ons overeen te komen. Givaudan had begrip voor dit standpunt en is bereid om een voorstel aan de vakbonden te doen in lijn met de afspraken die tijdens de laatste reorganisatie zijn gehanteerd. De vakbonden hebben Givaudan verzocht om het sociaal plan op een aantal belangrijke onderdelen aan te passen. Givaudan heeft hier positief op gereageerd. Omdat het vorige sociaal plan uitvoerig met jullie is besproken, beperken we ons nu alleen tot de aangepaste punten. Mocht je vragen hebben over het volledige sociaal plan, dan kun je terecht bij een van de bestuurders of de kaderleden.

Looptijd 

Als vakbonden vinden wij een looptijd van 3 jaar passend. Givaudan is bereid om in het sociaal plan op te nemen dat partijen zich inspannen om na afloop van het sociaal plan te komen tot een nieuw sociaal plan. Partijen gaan daartoe vroegtijdig in gesprek, zodat een nieuw sociaal plan kan ingaan per 1 januari 2027.

Bruto jaarinkomen

Er is goed gekeken naar het begrip bruto jaarinkomen. Ook de gemiddelde overwerkvergoeding over de afgelopen 12 maanden wordt meegerekend onder het bruto jaarinkomen.

Ontslagvergoeding 

De hoogte van de ontslagvergoeding wordt berekend aan de hand van de wettelijke transitievergoeding vermenigvuldigd met een factor 2. Deze afspraak is bij een eerdere reorganisatie gemaakt tussen Givaudan en de ondernemingsraad.

Medewerkers die dicht bij hun AOW-leeftijd zitten ontvangen een ontslagvergoeding die niet hoger zal zijn dan de redelijkerwijs te verwachten inkomstenderving tot aan de AOW-leeftijd. Dit is gebruikelijk. Vakbonden vinden het onwenselijk dat in dat geval ook de WW-uitkering wordt geminderd op de ontslagvergoeding, omdat medewerkers die dicht bij de pensioenleeftijd zitten te maken krijgen met een pensioengat dat lastig ingelopen kan worden. Givaudan begrijpt het standpunt van de vakbonden hierin en de aftrek van WW-uitkering wordt daarom niet opgenomen in het sociaal plan.

Herplaatsing 

Givaudan zal naast Nederlandse herplaatsingsmogelijkheden ook inventariseren welke herplaatsingsmogelijkheden er zijn bij Givaudan vestigingen in het buitenland. Als meerdere medewerkers herplaatst kunnen worden, dan kan Givaudan basis van objectieve criteria beslissen welke medewerker het meest geschikt is. Als vakbonden vinden wij het belangrijk dat dit proces zorgvuldig en objectief gebeurt. In het sociaal plan is daarom op genomen op basis van welke criteria een beslissing zal plaatsvinden.

Vrijstelling van werk en de opbouw van vakantiedagen

Wij hebben aan Givaudan voorgesteld om over de periode van vrijstelling de opbouw van vakantiedagen door te laten lopen. Givaudan gaat hier niet in mee en blijft vasthouden aan de afspraak, zoals opgenomen in het vorige sociaal plan.

Outplacement

Givaudan heeft in het verleden outplacementafspraken gemaakt met Gort Coaching. De bemiddeling van werknemers komt voor rekening van Givaudan met een maximum van €5.000,- ex BTW per medewerker. In het nieuwe sociaal plan kan de medewerker daarom geen gebruik meer maken van een outplacementbureau naar keuze. 

Juridisch en financieel advies

De medewerker krijgt naast recht op juridisch advies ook de mogelijkheid om financieel advies in te winnen tot een gezamenlijk totaalbedrag van €1000,- exclusief kantoorkosten en exclusief BTW. 

Leaseauto

Mocht een medewerker recht hebben op een leaseauto, dan komt de eventuele boete voor het voortijdig beëindigen niet voor rekening van de medewerker.

De vakbonden zijn blij dat Givaudan toch bereid is geweest opnieuw met de vakbonden te komen tot een sociaal plan. Eventuele gevolgen vanwege een reorganisatie worden met dit sociaal plan weer eenduidig en transparant opgevangen. Zoals eerder aangegeven zijn de afspraken in lijn met het vorige sociaal plan en daarom leggen wij dit sociaal plan positief aan jullie voor.

Stemmen

Wij vragen jullie om hierover te stemmen. Stemmen kan tot en met vrijdag 5 januari 18:00 uur.
Leden ontvangen hierna een aparte nieuwsbrief met daarin een code om te kunnen stemmen.

Mocht je vragen hebben over het sociaal plan, neem dan contact met ondergetekende op. 

Sharon van Boxmeer 
Bestuurder CNV Vakmensen 
T 06 2886 6512
s.vanboxmeer@cnvvakmensen.nl 

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error