Onderhandelingsresultaat cao Axel Christiernsson

Er is een onderhandelingsresultaat bereikt voor jouw cao. Lees hieronder meer info. Je bent uitgenodigd op de ledenvergadering van 26 juni. Hartelijke groet, Johann Honders

Algemeen:

In de achterliggende maanden hebben we veel en uitgebreid met Axel overleg gevoerd over de nieuwe cao. Er is een onderhandelingsresultaat bereikt wat we aan jullie voor willen leggen. Zie de bijlage voor de tekst van het resultaat. Op 26 juni zullen er ledenvergaderingen gehouden worden. Deze vinden plaats onder werktijd. Tijdens de ledenvergadering wordt er schriftelijk gestemd. Na afloop zullen we de uitslag bekend maken.

Datum:                Maandag 26 juni 2023

Locatie:               De kantine van Axel Christiernsson

Tijdstip:               Van 13.30 tot 14.30 voor de medewerkers vroege dienst

Datum:                Maandag 26 juni 2023

Locatie:               De kantine van Axel Christiernsson

Tijdstip:               van 14.30 tot 15.30 voor de medewerkers late dienst

Iedereen is welkom, zolang de werkzaamheden dit toelaten. Mocht je niet aanwezig kunnen zijn, dan kan je bij Thomas De Belie een stemformulier invullen en inleveren.

Na afloop van de laatste vergadering sluit de stemming.

Toelichting op het onderhandelingsresultaat:

Looptijd: Het voorstel is om de cao met een jaar te verlengen, dus tot april 2024. Wij vinden dit een goede periode om zo volgend jaar opnieuw te kunnen beoordelen wat de inflatie doet ten opzichte van het loon.

Loon: er is afgesproken dat het salaris en de schalen worden verhoogd met 7,5%. Wij vinden dit een erg goede ontwikkeling en zien dat de werkgever oog heeft voor de ontwikkelingen in de maatschappij.

Loopbaanscan: Je krijgt de mogelijkheid om een loopbaanscan te krijgen. Voor de kostenvergoeding geldt dezelfde tabel als met opleidingen. Dat betekent dat als je het op verzoek van werkgever doet, de scan voor 100% wordt betaald. Als het op je eigen verzoek is en het is ook goed voor axel, wordt 50% betaald. Als het verzoek vooral voor jezelf gericht is, krijg je 10% betaald. Wij vinden dit een goede eerste stap in de ontwikkelingen naar brede duurzame inzetbaarheid.

Reiskostenvergoeding en thuiswerkvergoeding: de maximale fiscale vrijstelling wordt voor beide onderwerpen toegepast per 1 april 2023. Wij zien dit als een goede ontwikkeling waar veel medewerkers van profiteren. De gemiddelde loonwaarde hiervoor is 0,6%.

Vertrouwenspersoon: De werkgever zal zich inspannen om dit jaar een interne vertrouwenspersoon aan te stellen. Wij vinden het van belang dat deze persoon geen hiërarchische functie binnen Axel heeft zodat die voor iedereen aanspreekbaar is. Wel moet duidelijk zijn dat de vertrouwenspersoon het laatste redmiddel is bij grensoverschrijdende aangelegenheden.

Cafetariaregeling: Er wordt een cafetariaregeling ingevoerd waarin de bronnen en doelen uitgebreid staan beschreven. Hiermee heb je meer keuze in het uitruilen van arbeidsvoorwaarden. Wij zien dit als een goede ontwikkeling waarin je meer zeggenschap krijgt over je arbeidsvoorwaarden.

Generatiepact en duurzame inzetbaarheid: De werkgever ziet vooralsnog geen heil in een generatiepact. We hebben aangegeven dat dit een duidelijke behoefte is die wij zien onder de leden. Zoals echter tijdens de laatste vergaderingen besproken is het gezien de huidige termijn goed om duurzame inzetbaarheid in een werkgroep verder vorm te geven. Jullie boodschap om hier ook echt mee aan de slag te gaan hebben we duidelijk laten horen. In deze werkgroep moet ook duidelijk een onderzoek naar jullie behoefte omtrent een generatiepact terugkomen. Tijdens de gesprekken zal daarom de routekaart (zie bijlage) als leidraad worden gebruikt om te kijken wat er allemaal bij Axel is, en wat de mogelijkheden zijn voor duurzame inzetbaarheid binnen Axel. De werkgroep levert een advies voor de volgende cao onderhandelingen.

ORBA: Helaas is het niet gelukt om een akkoord te bereiken over de invoering van ORBA en een nieuw salarishuis. De redenen hiervoor zijn dat er de afgelopen tijd geen uitvoering is gegeven aan de uitwerking van dit onderwerp. Het vertrek van HR is daar onderdeel van. Hiervoor geldt dat de werkgever de uitstel niet als afstel ziet en dit na de zomer voortvarend wil oppakken en dit in de nieuwe cao op tafel terug komt. Daarnaast legt de werkgever nadrukkelijk het loonbod van 7,5% neer als zijnde een collectieve arbeidsvoorwaarde waar iedereen nu recht op heeft. Wij vinden het zorgelijk dat het niet gelukt is om het ORBA systeem en loongebouw in te voeren. Er zijn bepaalde verwachtingen geschept die niet worden waargemaakt. Echter is het voor nu ook niet mogelijk om het in sneltreinvaart in te voeren aangezien de kennis niet in huis is. We blijven hier de vinger aan de pols houden en vinden het belangrijk dat ook dit onderwerp voortvarend wordt opgepakt. De komende cao periode moet duidelijk worden wat de ORBA invoering voor werkgever waard is.

Verlofdagen senioren: Er is voor de nieuwe cao een nieuwe tekst gepubliceerd. Deze zal met de inwerkingtreding ook worden ingevoerd. In de huidige tekst is in artikel 10 lid 2 onder c echter opgenomen dat medewerkers van 60 jaar recht hebben op 2 extra verlofdagen. De werkgever past deze dagen echter al sinds een aantal jaar niet toe. Wij hebben gepleit voor herinvoering van deze dagen, de werkgever wil dat liever terugzien in een goed collectief loonbod voor iedereen. Vandaar dat de 7,5% tegemoet komt aan de vraag vanuit jullie. Wij zien dat deze dagen een bepaalde waarde vertegenwoordigen, echter is het de vraag of je ze met deze tekst ook kan claimen. Daarom leggen wij dit bij jullie neer om ook in je stem af te wegen.

Winstdelingsregeling: De winstdelingsregeling wordt gecontinueerd op 2,5%. Een bodem inbouwen is voor de werkgever geen optie. Hij ziet dit niet als het oorspronkelijke doel van de winstdeling. Ook een eenmalige uitkering kan daarin niet rekenen op steun. Wel is uitgesproken dat de verwachting is dat de voorgestelde bodem voor dit jaar gerealiseerd moet kunnen worden.

Bevrijdingsdag: ook over dit onderwerp krijgen we geen overeenstemming.

Wat vinden wij van dit resultaat:

Zoals gezegd hebben we veel en vaak met jullie werkgever gesproken over de cao. Tijdens de onderhandelingen kwamen er nieuwe onderwerpen naar boven die ook het nodige van ons vroegen. Er zitten punten in het resultaat waar we positief over zijn, denk aan het loonbod, de vertrouwenspersoon en de loopbaanscan. Wel zijn we realistisch en zien we dat er een aantal onderwerpen moeilijk van de grond komen. Daar liggen onze zorgen. Uitstel zien wij dan ook zeker niet als afstel. Tijdens de onderhandelingen zagen we dat dit maximaal haalbaar was voor de onderhandelingen. Aangezien we niet op alle punten tevreden zijn, leggen wij dit onderhandelingsresultaat neutraal aan jullie voor. We vinden het belangrijk dat er zo veel mogelijk mensen bij de ledenvergadering aanwezig zijn. De vergadering zal zoals gezegd onder werktijd plaatsvinden. Ook niet leden zijn van harte welkom maar stemrecht is alleen voor de leden. Lid worden kan voorafgaan en tijdens de vergadering. 

Hartelijk groet namens de onderhandelingsdelegatie, 

Johann Honders

 

Downloads

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error