Stemoproep en pensioennieuwsbrief

Na stevig onderhandelen en veel uitstel door Abbott is er een onderhandelingsresultaat voor de nieuwe pensioenregeling bereikt. In deze nieuwsbrief en stemoproep leggen we je uit wat de inhoud van dat resultaat is, nodigen we je uit om op de werknemersbijeenkomsten je vragen te stellen en roepen we je op om je stem uit te brengen.

Wet toekomst pensioen (WTP) 

Op 30 mei 2023 is de nieuwe pensioenwet door de Eerste Kamer aangenomen. Invoering van de wet vindt plaats per 1 juli 2023. De nieuwe pensioenwet kent twee heel belangrijke bepalingen. De eerste is dat niet langer meer sprake mag zijn van eindloon- en middelloonregelingen; alle regelingen moeten wijzigen naar een beschikbare premieregeling. De andere belangrijke wijziging is dat iedere werknemer vanaf uiterlijk 1-1-2028 een leeftijdonafhankelijke pensioenpremie krijgt.

Beste regeling te duur

De overgang naar een leeftijdonafhankelijke premie betekent dat er werknemers op achteruit zouden gaan. Daarvoor moet een compensatie worden toegekend. Normaal gesproken zou (een groot deel van) de compensatie uit het pensioenfonds moeten komen, mits het pensioenfonds ook overgaat naar het nieuwe pensioensysteem (we noemen dat ‘invaren’). Abbott heeft echter gesteld dat het pensioenfonds niet gaat invaren; dat werd te duur. Wij zijn daar zeer teleurgesteld over omdat ‘invaren’ een beter pensioen voor iedereen, werknemers en gepensioneerden, zou betekenen.

‘SECOND BEST’ is nog steeds goed

Het gevolg van het niet invaren is dat ook de compensatie om over te stappen naar een leeftijdonafhankelijke premie vanuit het pensioenfonds wegvalt. De wetgeving biedt echter de mogelijkheid om een leefijdafhankelijke premie voor huidige (en nieuwe werknemers tot 2028) af te spreken MITS deze afspraak vóór 1 juli 2023 wordt gemaakt. Door deze afspraak te maken is er geen compensatie nodig; iedere werknemer krijgt een bij zijn/haar leeftijd en salaris horende beschikbare premie, zodat naar verwachting een met de eindloonregeling vergelijkbaar pensioen(kapitaal) kan worden opgebouwd.

Uiterste bod

Tijdens de onderhandelingen van 12 juni 2023 konden we het niet eens worden over een aantal cruciale punten, zoals de hoogte van de premie-inleg. Als gevolg daarvan heeft Abbott aan vakbonden en COR gevraagd om een eindbod uit te brengen. Dat is het laagst acceptabele bod. Dus het bod waarbij vakbonden en COR nog van mening zijn dat werknemers een goed pensioen kunnen blijven opbouwen en de werkgever de minste kosten hoeft te maken. Dat eindbod hebben we geformuleerd en aan de werkgever medegedeeld.

Voorwaarden vakbonden en COR geaccepteerd

Op 20 juni 2023 is op basis van het eindbod zoals verwoord door vakbonden en COR een resultaat tot stand gekomen. Het is dit resultaat dat we aan jullie willen voorleggen. Wij denken dat het voor de huidige werknemers een goede uitkomst is. Voor nieuwe werknemers geldt dat zij tot 2028 ook in deze regeling instromen. Voor werknemers die na 01-01-2028 in dienst komen, zullen we in de komende jaren een nieuwe pensioenregeling uitonderhandelen, zodat ook hun oudedagsvoorziening adequaat geregeld is binnen Abbott.

In de bijlage lees je wat het resultaat precies inhoud.

Stel je vraag online aan de expert

Pensioen is je allerduurste arbeidsvoorwaarde en de verandering is groot. Daarom kan je je vragen te stellen aan beide vakbonden en hun pensioenadviseur tijdens een online meeting op dinsdag 27 juni 2023 om 20.00 uur via TEAMS. Meld je aan bij E.Maas@cnvvakmensen.nl (CNV-ers) en ontvang een link naar de meeting!

Tijdsdruk

1 juli 2023 is bijna. Maar tijdsdruk kan niet leiden tot een onzorgvuldig proces. Dat hebben we Abbott bij elke keer dat het bedrijf gesprekken uitstelde op het hart gedrukt.

Wij hebben ons niet door tijdsdruk laten leiden. En we vragen jou hetzelfde, al is dat lastig op dit moment. Stem niet direct, maar denk goed na. Kom naar de bijeenkomsten als je vragen hebt en stem pas als je begrijpt waarover je een stem uitbrengt. Geen vraag is dom, geen vraag is gek. Stel ze vooral!!

Stemming seperaat door leden

Een resultaat is pas van waarde als vakbondsleden daarmee akkoord gaan. Daarom roepen we je op om je stem uit te brengen over het bereikte resultaat. Leden van CNV Vakmensen krijgen hierna seperaat een nieuwsbrief toegestuurd waarin zij met een unieke code hun stem kunnen uitbrengen. Stemmen kan vanaf vandaag en uiterlijk 30 juni 2023 tot 12:00 uur.


Erik Maas
Bestuurder CNV Vakmensen
06 5160 2145
e.maas@cnvvakmensen.nl 


Yolanda Reus
Bestuurder FNV
yolanda.reus@fnv.nl 

Downloads