Update verlenging Sociaal plan Abbott

De onderhandeling over de verlening van het sociaal plan Abbott zijn van start gegaan. Naast de vakbonden CNV Vakmensen en FNV hebben ook de COR en Abbott zelf wensen met betrekking tot wijzigingen. Om te starten met het tussenresultaat: we zijn er nog niet.

Wie wil wat?

Bij aanvang hebben we gekeken naar de ingebrachte voorstellen. De COR en FNV willen graag dat alle looncomponenten worden betrokken bij het vaststellen van het salaris (voor de berekening van de ontslagvergoeding), daarnaast hebben de vakbonden nog een aantal voorstellen tot verbetering in gediend. CNV Vakmensen kon zich vinden in de voorstellen van COR en FNV en gaf daarnaast aan dat verslechteringen niet wenselijk zijn. Abbott had van te voren aangegeven tot een ongewijzigde verlenging over te willen gaan, maar stelde op het laatste moment een tweetal wijzigingen voor (het verkorten van de terugkeergarantie van 12 naar 6 maanden en het verlagen van de dienstjarenfactor voor werknemers ouder dan 60 van 1,8 naar 1,5).

Geven en nemen

Het is geven en nemen in onderhandelingen. Voorlopig zijn vakbonden nog erg voorzichtig met geven, want wat we terugkrijgen is nog niet voldoende helder en bovendien willen we er voor waken dat de ene groep collega’s de verbetering voor de andere groep moet financieren, tenzij er in het huidige plan sprake is van onevenredigheid. 

Sfeer

En zoals -gelukkig- meestal het geval is aan de onderhandelingstafel bij Abbott: er wordt geluisterd naar argumenten, er is respect voor elkaars mening, kortom de sfeer is goed. Maar bij vorige verslagen van onderhandelingen zeiden jullie al: “Goede sfeer? Fijn voor de onderhandelaars, maar wij willen graag een goed resultaat!” En dat is natuurlijk helemaal terecht. De kans op een goed resultaat neemt gelukkig wel toe, als de stemming aan tafel niet zo grimmig is.

Vervolg

Kortom, we zijn er dus nog niet. De volgende onderhandelingsdatum is vastgesteld op woensdag 22 november. Wordt vervolgd dus.


Erik Maas
Onderhandelaar CNV Vakmensen
e.maas@cnvvakmensen.nl 

Luân Hoang, vestiging Abbott Weesp
Kaderlid CNV Vakmensen 
luan.hoang@abbott.com 

Wil je reageren op dit bericht?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error