Stilte in de Horeca.

Gister is het onvoorstelbare gebeurd. Alle eet- en drinkgelegenheden hebben gisteravond om 18.00 uur de deuren moeten sluiten. Wij hebben begrip voor de maatregelen en staan achter dit besluit. Wel maken wij ons grote zorgen over de gevolgen en wat dit betekend voor inkomen en werkgelegenheid.

Koninklijke Horeca Nederland heeft een claim van 5,17 miljard neergelegd bij de overheid. Dit geld is nodig om ervoor te zorgen, dat als we straks weer aan het werk mogen, dit werk er ook nog is. Wij steunen deze claim en zullen er samen met iedereen in de sector voor strijden, de schade tot een minimum te beperken.

Wat betekend deze slot op de horeca voor jou?
Wanneer jij naar huis gestuurd bent en thuiswerken niet mogelijk is, dan kun je thuis zitten zonder enige verplichting om te werken. Jij houdt dan wel recht op loon. Je hoeft geen vakantiedagen op te nemen. Ook niet wanner jouw werkgever jou hiertoe verplicht. Jouw werkgever kan jou namelijk nooit verplichten vakantiedagen op te nemen. De werkgever kan voor de niet gewerkte uren werktijdverkorting aanvragen bij het UWV.

Wat is werktijdverkorting?
De werkgevers kan in bijzondere omstandigheden, zoals nu met het coronavirus, werktijdverkorting aanvragen als de werkgever tijdelijk verlies aan bedrijvigheid heeft. Dit moet worden geregeld via het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Door werktijdverkorting werk je minder uren, maar wordt jouw loon gewoon doorbetaald. Jouw werkgever krijgt achteraf geld vanuit de WW- uitkering als compensatie voor de niet gewerkte uren. Deze regeling is alleen toegestaan als het bedrijf minimaal 2 en maximaal 24 weken ten minsten 20% minder werk heeft.
In dit uitzonderlijke geval heeft de overheid aangegeven, deze regeling soepel en met grote snelheid uit te voeren.

Wij begrijpen, dat dit uitzonderlijke tijden zijn, die vragen om uitzonderlijke maatregelen. Wel zullen wij blijven oproepen, de gevolgen voor werknemers tot een minimum te beperken. Wanneer een werkgever voorstelt werktijdverkorting aan te vragen, is het goed om het gesprek aan te gaan en te kijken naar mogelijke alternatieven, denk bijvoorbeeld aan andere tijdelijke werkzaamheden of bijscholings activiteiten. Jij kan jouw werkgever altijd doorverwijzen naar CNV Vakmensen als gesprekspartner. Wij denken graag mee in mogelijkheden.

Als je vragen hebt, bel of mail mij dan vooral! De tijden zijn al onzeker genoeg. Ik wens ieder van jullie heel veel succes en hoop dat deze nare periode zo kort mogelijk duurt, zodat we er dan weer samen de schouders onder kunnen zetten, het mooiste vak nog mooier te maken.

Vriendelijke groet,
Jacqueline Twerda
Bestuurder CNV Vakmensen
j.twerda@cnvvakmensen.nl – 06 23 00 62 14

 

 

Meepraten op de cao-pagina

Op de cao-pagina van Horeca blijf je op de hoogte van de onderhandelingen en het nieuws. Ook vind je informatie over de huidige afspraken van de cao.