Cao Horeca

Looptijd: -

De sector waar GASTVRIJHEID met hoofdletters moet worden gespeld, want iedereen die werkt in een bar, lunchroom, restaurant of hotel weet dat de horeca draait om gastvrijheid. De horeca medewerkers brengen deze gastvrijheid. Dat maakt het extra belangrijk dat zij zelf ook gastvrij worden ontvangen en behandeld door hun werkgever. Goede arbeidsvoorwaarden zijn een belangrijke investering in de horeca. In de cao Horeca staan afspraken over salaris, werktijden, arbeidsomstandigheden, vakantie, pensioen en veilig en gezond werken.

Meer informatie over de cao Horeca

Looptijd cao

De huidige cao Horeca loopt van 1 januari 2024 tot 31 december 2024. Ruim voor die tijd starten we met de onderhandelingen voor een nieuwe cao. Wij praten dan, namens jou, opnieuw met de werkgevers over deze afspraken. Wat ons betreft kan het elke keer een stapje beter, dus blijf meepraten.

Voor wie

De cao Horeca geldt voor alle medewerkers die werken in de horeca. Dit zijn niet alleen alle horecawerkgevers die zijn aangesloten bij de Koninklijke Horeca Nederland, maar ook de werkgevers die onder de werkingssfeerbepaling vallen. Deze is terug te vinden in artikel 1.4 in de cao.

Crisis in de horeca

De coronacrisis heeft veel mensen en sectoren geraakt, waaronder de horeca. De horecasector was het langst gesloten en hebben lange tijd met beperkende maatregelen om moeten gaan. Tijdens de eerste coronagolf zijn er ruim 90.000 werknemers uit de sector vertrokken en tijdens de tweede lockdown volgde nog een groot aantal. De coronacrisis lijkt onder controle, maar de echte crisis start nu de horeca weer open mag. Het tekort aan personeel!

Samen met werkgevers moeten we praten over hoe de sector aantrekkelijk kan zijn voor werknemers. Hoe we ervoor zorgen dat iedereen die in de horeca werkt een redelijke boterham kan verdienen. En daarnaast voldoende mogelijkheden krijgt om door te groeien. Het is belangrijk dat de kwaliteit van personeel in de horeca op waarde wordt geschat.

Extra hulpmiddelen voor de cao Horeca

Online meldpunt

Horeca medewerkers krijgen vaak te maken met disrespectvol gedrag. Dit kan ervoor zorgen dat jij je soms onveilig voelt op jouw werk. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je niet met respect wordt behandeld en je wilt de klant liever niet helpen. Sta je dan in je recht of kan jouw werkgever jou dan ontslaan? Dit soort situaties kunnen lastig zijn. Ervaar jij weerstand, boos of disrespectvol gedrag? Laat het ons weten via ons online Meldpunt.

Wil je meedoen in de cao-commissie?

Elk jaar of telkens na het verstrijken van een cao-looptijd moeten er weer nieuwe afspraken worden gemaakt tussen werkgevers en vakbonden. Daarvoor kun jij rechtstreeks of indirect jouw ideeën inbrengen. Als lid van de bond kun je zelfs worden uitgenodigd in de zogenoemde cao-commissie. Die zet echt de laatste puntjes op de ‘i’ vlak voor en tijdens de onderhandelingen. Heb je belangstelling? Meld je dan bij jouw bestuurder, Jacqueline Twerda.

Veelgestelde vragen over de cao Horeca

Veelgestelde vragen

Contactpersoon

Jacqueline Twerda
Onderhandelaar

Vragen of opmerkingen over de cao?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error

Word lid van CNV

Als lid van CNV maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen. Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

  • Deskundig advies
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte