Horeca en Catering

Cao Horeca

-

De sector waar GASTVRIJHEID met hoofdletters moet worden gespeld, want iedereen die werkt in een bar, lunchroom, restaurant of hotel weet dat de horeca draait om gastvrijheid.

Deze gastvrijheid brengen de werknemers en om zelf gastvrij te kunnen zijn, wil je ook gastvrij worden ontvangen door de werkgever voor wie je werkt. Goede arbeidsvoorwaarden zijn dan ook de belangrijkste investering in de horeca. Jouw arbeidsvoorwaarden staan in deze cao.

Let wel! Een cao is nooit af. Om het jaar of om de twee jaar praten wij, namens jou weer opnieuw met de werkgevers over deze afspraken en wat ons betreft kan het elke keer een stapje beter, dus blijf meepraten.

Belangrijkste punten

 • 3,4% loonsverhoging per 1 april 2022 en 2% op 1 januari 2023 voor vakkrachten beneden het eindloon;

 • Een loonsverhoging van 2% per 1 april 2022 en 2% op 1 januari 2023 voor vakkrachten boven het eindloon (24 maanden in dienst)

 • Lonen van niet-vakkrachten en BBL-leerlingen worden per 1 september 2022 gekoppeld aan functiegroep 1. Daarmee gaan de lonen van jongeren tot 21 jaar 10 tot 20% omhoog.

 • Loongebouw met tredes met daarin verwerkt een jaarlijkse periodiek van 2% bij voldoende functioneren

 • Per 1 januari 2023 zal de individuele leerrekening worden ingevoerd. Werknemers ontvangen een budget van 150 euro per jaar voor persoonlijke ontwikkeling en verbetering van hun positie op de arbeidsmarkt

 • Betere balans werk en privé door o.a. een betere regeling min- en plusuren en een rooster dat minimaal 3 weken van tevoren bekend gemaakt moet worden.

Meldpunt

We weten allemaal dat een grote groep mensen tegenwoordig korte lontjes heeft. Zich niet respectvol en netjes weet te gedragen en dat dat meestal tot uiting komt als zij ergens op aangesproken worden. Door jou dus. En wat als die klant geen mondkapje wil dragen en jij daardoor de klant eigenlijk niet wilt helpen. Kan jouw werkgever jou dan ontslaan?

Allemaal redenen om je onveilig te voelen.

Ervaar jij weerstand, boos of disrespectvol gedrag?

Voel jij je vaak ongemakkelijk en onveilig hierdoor of door de onzekerheid over jouw rechten? Laat het ons weten via ons online Meldpunt.

Horeca sector

De corona crisis heeft veel mensen en veel sectoren geraakt, maar de horeca heeft misschien wel de hardste klappen gehad. Deze sector is het langst dicht gegaan en heeft langer dan welke sector last gehad van de beperkende maatregelen.

In de eerste golf zijn 90.000 werknemers uit de sector vertrokken en tijdens de tweede lockdown nog een grote groep. Corona is een crisis die gaat, maar de echte crisis start nu de horeca weer open mag. Tekort aan personeel!

Samen met werkgevers moeten we praten hoe de sector aantrekkelijk kan zijn voor werknemers. Hoe we ervoor zorgen, dat iedereen die in de horeca werkt een redelijke boterham kan verdienen en voldoende mogelijkheden krijgt om door te groeien.

Het is belangrijk, dat de kwaliteit van personeel in de horeca op waarde wordt geschat.

Wil je meedoen in de cao-commissie?

Elk jaar of telkens na het verstrijken van een cao-looptijd moet er weer nieuwe afspraken worden gemaakt tussen werkgevers en vakbonden. Daarvoor kun jij rechtstreeks of indirect jouw ideeën inbrengen.

Als lid van de bond kun je zelfs worden uitgenodigd in de zogenoemde cao-commissie. Die zet echt de laatste puntjes op de ‘i’ vlak voor en tijdens de onderhandelingen. Heb je belangstelling? Meld je dan bij jouw bestuurder, Jacqueline Twerda.

Wat is je salaris in de horeca

Vragen over de cao Horeca

Veelgestelde vragen

Contactpersoon

Jacqueline Twerda
Onderhandelaar

Downloads

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error

Word lid van CNV Vakmensen

Als lid van CNV Vakmensen maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen. Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

 • Deskundig advies
 • Rechtshulp voor werk en privé
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte