Regardz overweegt betaling vakantiegeld

CNV Vakmensen heeft een Meldpunt Vakantietoeslag. 25 medewerkers hebben gemeld dat Regardz de vakantietoeslag niet betaalt dit jaar. De reden is dat ook Regardz door de Corona-crisis zwaar is getroffen. Regardz krijgt wel NOW-subsidie van de overheid, maar die dekt lang niet alle kosten.

Alleen vrijwillig
Natuurlijk mag jij vrijwillig een bijdrage doen aan Regardz om bij te dragen aan de werkgelegenheid. Maar het is wel vrijwillig. Iedereen mag zelf beslissen. Omgekeerd mag niet: wie zwijgt stemt toe mag dus niet. Net als Regardz moet ook jij de huur betalen. 

Gevolgen
Je loopt ook risico als je je vakantietoeslag nu niet krijgt. We hopen dat het niet gebeurt, maar stel dat Regardz failliet gaat. Het UWV betaalt dan je loon een tijdje door. Andere beloningen, zoals het vakantiegeld, betaalt UWV zelfs met 12 maanden terugwerkende kracht. Maar een deel van je vakantiegeld heb je dan al meer dan 12 maanden geleden opgebouwd. Je loopt het risico, dat je dat deel van het vakantiegeld dan definitief kwijt bent. 

Structurele oplossing
Daarom vindt CNV Vakmensen het niet goed dat Regardz de vakantietoeslag niet betaalt. CNV Vakmensen stelt een structurele oplossing voor: betaal in elk geval nu aan alle medewerkers de vakantietoeslag over het jaar 2019, en vervolgens elke maand een maand vakantietoeslag extra. Dan ben je in december 2020 bij. En loop je vanaf heden geen risico bij faillissement. 
CNV Vakmensen heeft ook gezegd: als je dat niet doet, betaal dan in elk geval de medewerkers die zich bij CNV Vakmensen hebben gemeld in één keer nu in juni. Dat mag natuurlijk geen negatieve gevolgen hebben voor de medewerker. En niet eens alle melders willen doorzetten. Sommigen zeggen: ik heb het alleen maar willen melden, meer niet. Maar wie het nu wil hebben, moet het nu kunnen krijgen. Zoveel kost dit niet: dit maakt niet het verschil of het bedrijf het overleeft of niet. Met het niet betalen van vakantiegeld laat Regardz de medewerkers een te groot risico lopen. En bovendien moet het van de wet en de cao. Er zijn geen uitzonderingen mogelijk. Daar is nou juist de NOW-subsidie voor bedoeld.

We houden je op de hoogte
Regardz denkt het weekend na of ze één van deze twee CNV-voorstellen gaat uitvoeren. Zo gauw wij meer weten, hoor je van ons.

Roel van Riezen, bestuurder CNV Vakmensen
E R.vanriezen@cnvvakmensen.nl / M 06-51602034

Meepraten op de cao-pagina

Op de cao-pagina van Horeca blijf je op de hoogte van de onderhandelingen en het nieuws. Ook vind je informatie over de huidige afspraken van de cao.