Stem! Werkgevers Doe-het-zelf leggen eindbod neer voor cao

Leden kunnen stemmen voor een nieuwe cao. Werkgevers in de doe-het-zelf en bouwmarkt hebben gisteravond een eindbod neergelegd bij de vakbonden voor een nieuwe cao. Werkgevers bieden per direct een eenmalige uitkering van 2,18%, plus een structurele loonsverhoging van gemiddeld 3,5% over 20 maanden door de invoering van een nieuw loongebouw. Klik door om naar het stemformulier te gaan.
Wat vooraf ging

Begin deze maand zijn vakbonden CNV Vakmensen en FNV Handel opnieuw om de tafel gegaan met werkgevers om een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) te maken. We deden dit nadat onze leden zich in ruime meerderheid negatief hadden uitgesproken over de voorstellen die werkgevers op dat moment op tafel hadden liggen.

Leden lieten via een peiling weten dat ze positief waren over de eenmalige loonsverhoging, maar negatief over de structurele loonsverhoging en zeer negatief over plannen om te praten over verlaging van zondagtoeslagen en afbouw van bescherming voor avond- en zaterdagwerk.

Laatste onderhandelingen

In de laatste onderhandelingen op 1 december hebben we de ontevredenheid van onze leden opnieuw op tafel gelegd bij werkgevers. Maar we zijn er opnieuw niet uitgekomen. Werkgevers hebben daarom gisteravond een eindbod bij de vakbonden neergelegd. Daarin is wel een aantal verbeteringen gedaan ten opzichte van het vorige bod. Zo blijft de zondagtoeslag overeind en wordt er niet gerommeld aan de bescherming om in de avonduren en op de zaterdagmiddag te werken. Daarnaast is de looptijd van de cao met vier maanden verkort.

Het complete eindbod van werkgevers vind je in de bijlage.

Het is nu aan de leden om hier voor of tegen te stemmen. Een eindbod betekent dat er geen onderhandelingsruimte meer is. Wordt het eindbod afgewezen, dan zullen vakbondsleden in actie moeten komen om een betere cao af te spreken. Tegen stemmen is dus niet vrijblijvend.

Het eindbod van werkgevers in het kort
  • De looptijd van de cao is van 30 april 2020 tot 31 december 2021.
  • Er komt een nieuw loongebouw per 1 februari 2021, met een gemiddelde loonstijging van 3,5%. Voor volwassenen zien de loonstijngen en als volgt uit:
    • Loongroep 1 stijgt mee met wettelijke minimumloon (0,3%)
    • Loongroep 2 stijgt tussen de 2,6 en 3,8%
    • Loongroep 3 stijgt tussen de 3,4 en 3,5%
    • Loongroep 4 stijgt tussen de 2,2 en 4,9%
    • Loongroep 5 stijgt tussen de 0,0 en 4,6%
    • Loongroep 6 stijgt tussen de 0,9 en 4,4%
  • Voor werknemers van 21 jaar en jonger stijgt het loon in groep 2 tot en met groep 6 tussen de 2,6 en 15,36%.
  • Werknemers die een salaris hebben boven het loongebouw krijgen een loonsverhoging van 1,5%.
  • Alle werknemers in de bouwmarkten krijgen een eenmalige uitkering van 2,18% over het verdiende loon in 2020. 
  • Is de omzet in 2021 gelijk of hoger dan die van 2020, dan krijgen bouwmarktmedewerkers over 2021 opnieuw een eenmalige uitkering van 2,18% over het verdiende loon in dat jaar.
  • Zondagtoeslagen blijven tijdens de looptijd van de cao intact. Werkgevers willen wel studeren op alternatieven en de gevolgen daarvan.
  • De artikelen de medewerker beschermen voor werk op zaterdag en in de avond blijven in cao staan.
Tot slot

Of er een nieuwe cao komt ligt nu helemaal bij jullie, de leden. Breng daarom je stem uit. Doe dit uiterlijk 16 december.

Stem je tegen, laat me dan weten of en op welke wijze je in actie wil komen om tot betere afspraken te komen. Stem je voor, maar wil je je inzetten voor een betere cao in 2022, neem dan ook contact met me op. Wil je mee-onderhandelen, sluit je dan aan bij onze cao-commissie voor de volgende cao-onderhandelingen.


Met vriendelijke groet,

Erik Honkoop
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht
 
Lid worden is zinvol. CNV Vakmensen

Downloads