Valse start nieuwe cao Retail Non Food

Werknemers staan met lege handen. Werkgevers sturen de werknemers na al het harde werk in de drukke feestmaanden met droogbrood de feestdagen in. Geen nieuwe cao Retail Non Food op 1 januari en dus ook geen loonsverhoging per 1-1-2024.

Werkgevers en bonden hebben de afgelopen maanden met elkaar gesproken over de gevolgen van de verhogingen van het Wettelijk Minimumloon per 1-1-2024 en wat dit voor gevolgen heeft voor het loongebouw en dus het salaris van de werknemers.

Wat gebeurt er dan?

Het Wettelijk Minimumloon is het afgelopen jaar fors gestegen en maakt ook op 1 januari 2024 een behoorlijke sprong. Voor de cao Retail Non Food gaat het om een 9.5% verhoging. Zoals je weet is het al sinds jaar en dag zo dat de lonen van de cao Retail Non Food twee keer per jaar stijgen met hetzelfde percentage als de stijging van het Wettelijk Minimumloon. Dat is ook dit jaar gebeurd. Voor de werknemers die niet boven het einde van het loongebouw verdienen heeft dit geleid tot een flinke loonsverhoging.

Werkgevers wilden echter voor de komende cao opeens deze systematiek niet meer. Vreemd, want toen het Wettelijk Minimumloon in sommige jaren amper 2% steeg, hebben wij ons ook aan dit systeem gehouden.

De lonen van de werknemers die nu verdienen op het niveau van het Wettelijk Minimumloon, stijgen dus per 1-1-2024 met 9.5% omdat dit moet van de wet. Voor alle anderen betekent het lege handen. Collega’s die meer verantwoordelijkheden hebben omdat zij een zwaardere functie hebben of omdat zij meer jaren werkervaring hebben verdienen dus niet of nog amper meer dan de collega die net binnenkomt in functieschaal 1. Dit kan absoluut niet! Het is belangrijk, dat er verschil in loon blijft bestaan tussen de verschillende functies en tussen het verschil in ervaring. Iedereen moet er op vooruit gaan en ervaring en verantwoordelijkheid moeten eerlijk worden beloond.

En nu?

Formeel is er niet onderhandeld over een nieuwe cao en werkgevers hebben aangegeven dat dit jaar ook niet te gaan doen. Begin januari gaan wij formeel met elkaar onderhandelen over een nieuwe cao Retail Non Food. Te laat wat ons betreft!

Wij willen de werkgevers niet met lege handen de feestdagen in sturen en roepen jullie dan ook op de enquête in te vullen, zodat wij jouw werkgever onze inzet voor deze onderhandelingen kunnen sturen voor de kerst. Dan hebben zij in ieder geval iets in handen richting het nieuwe jaar.

Vul deze enquête in

Cao-online

Op de cao-pagina kun jij altijd jouw vragen stellen en ook reageren op nieuws, op onze berichten of op elkaar. Het hele cao-traject is hier te volgen en bij alle fases kun jij meepraten. Jouw cao-pagina

Wij wensen jou fijne feestdagen en hopen op veel respons op deze enquête zodat wij stevig het nieuwe jaar in kunnen.

Jacqueline Twerda
Cao-onderhandelaar

 

 

Heb je een vraag of opmerking aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error