Update cao overleg NN

CNV Vakmensen heeft samen met de andere vakorganisaties op dinsdag 26 september jl. een eerste overleg gehad met jullie werkgever over een nieuwe cao NN. Graag geef ik jullie een eerste (proces) update.

Voorstellen uitgewisseld

Alle sociale partners hebben op dinsdag 26 september jl., tijdens de eerste onderhandelingsronde, een korte toelichting op hun voorstellen gegeven. Vervolgens hebben we elkaar verdiepende dan wel verhelderende vragen kunnen stellen om de voorstellen goed te begrijpen en om deze waar nodig van aanvullende context te voorzien.

Prioritering van onderwerpen

Vervolgens hebben we een volgorde met elkaar bepaald van de te bespreken voorstellen. Vakorganisaties hebben aangegeven de loonvraag met stip bovenaan te willen zetten. Voor NN is het sociaal plan een belangrijk onderwerp die zij bovenaan zetten. Beide onderwerpen zullen dan ook als eerste nader verkent worden om te bezien of en zo ja, op welke punten we mogelijk dichter tot elkaar kunnen komen.

Andere belangrijke voostellen die hoog op de lijst staan zijn vitaliteit (waaronder het generatiepact) en duurzame inzetbaarheid.

Het eerste onderwerp nader verkent

Ten aanzien van de loonvraag van vakorganisaties en het loonbod van NN hebben we een begin gemaakt met een nadere verkenning. We hebben argumenten uitgewisseld die voor de verschillende partijen ten grondslag liggen aan de voorstellen die ingebracht zijn. We gaan hier tijdens het volgende geplande overleg mee verder.

Wat natuurlijk al wel uit de voorstellenbrieven duidelijk geworden is, is dat vakbonden en NN ver uit elkaar liggen op enerzijds de loonparagraaf en anderzijds het sociaal plan. Het gaat een hele kluif worden om hierin tot een voor alle partijen acceptabel resultaat te kunnen komen.

Samen sterk

De cao onderhandelingen zullen niet gemakkelijk worden en een resultaat hebben we niet zo maar bereikt. Samen staan we sterk! Praat daarom met je collega over het lidmaatschap van CNV en het belang hiervan. Lid worden kan via www.cnvvakmensen.nl/lidworden   

Vervolg

Het volgende overleg is over krap twee weken. Ook daarna zal ik je een update geven over de voortgang. Ik hou je op de hoogte!

Reageren, contact en vragen stellen

Op de cao-pagina is nieuws over de cao te volgen en kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen. Maar je kan me ook gewoon mailen via onderstaand mail adres.

Martijn den Heijer, bestuurder/onderhandelaar
T 06 201 64 972 / m.denheijer@cnvvakmensen.nl