Update cao onderhandelingen NN

Maandag 9 oktober jl. heeft CNV Vakmensen voor de tweede keer met NN onderhandeld over jouw cao. Graag geef ik wederom een update.

Zoals in de vorige nieuwsbrief al aangegeven, hebben we met elkaar een volgorde van de te bespreken onderwerpen afgesproken. Op basis hiervan hebben we achtereenvolgens gesproken over de structurele loonsverhoging, het sociaal plan en vitaliteit. 

We zijn pas net begonnen. Het is nog te vroeg om al concrete afspraken te kunnen melden. Zo ver zijn we echt nog niet. We hebben tot nu toe vooral afgetast waar voor de verschillende partijen de ruimte ligt om op onderwerpen dichter bij elkaar te komen.

De loonsverhoging

Jouw werkgever heeft 4% voorgesteld per 1 juli 2024. Naast dat CNV Vakmensen de structurele loonsverhoging al per 1 januari wil laten ingaan (start van de nieuwe cao), vinden we ook de hoogte ervan te laag. Wij vinden dat rekening gehouden moet worden met de hoge inflatie in 2022. Dit heeft immers tot koopkrachtverlies geleid bij NN-medewerkers. 

Jouw werkgever wil eigenlijk helemaal niet terugkijken naar de cao-periode 2021-2023 om op basis hiervan te compenseren. Als argumenten hiervoor, worden bijvoorbeeld aangevoerd, dat de salarissen bij NN relatief hoog liggen en dat de koopkrachteffecten niet voor iedereen even hoog zijn. De discussie hierover zal vast en zeker later in de onderhandelingen weer een vervolg krijgen. 

Sociaal Plan

Het huidige sociaal plan loopt eind dit jaar af. CNV Vakmensen heeft, net als de andere vakorganisaties, voorgesteld om deze ongewijzigd te verlengen. Immers, dit geeft rust en zekerheid in een organisatie die volop in beweging is en waarin op regelmatige basis reorganisaties plaatsvinden. Ingrijpende wijzigingen in het sociaal plan zorgen volgens ons juist voor onrust, zeker voor medewerkers die binnen een reorganisatiegebied zitten. 

NN heeft aangegeven dat het aanpassen van het sociaal plan voor hen een prioriteit is. NN kijkt naar de markt en is van mening dat het niveau van het sociaal plan te hoog is, in vergelijking met andere verzekeraars. 

NN heeft een wensenlijstje ingediend van artikelen in het sociaal plan die men wilt aanpassen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de beëindigingsvergoeding, het reistijdcriterium en het plaatsingsbeleid. Deze onderwerpen zullen het volgend overleg besproken worden, maar wat uiteraard nog niets zegt over de uitkomst ervan.  

Vitaliteit

We hebben uitgebreid stilgestaan bij het vitaliteitsverlof. Als cao partijen zijn wij het er allemaal over eens dat dit een mooie afspraak is, waar medewerkers blij mee zijn en die we daarom graag willen behouden. Maar als het aan CNV Vakmensen ligt, willen we de mogelijkheden waar het vitaliteitsverlof voor gebruikt kan worden, zelfs nog wat uitbreiden dan wel verbeteren. Wij zouden het bijvoorbeeld wat flexibeler willen maken zodat het nog beter kan aansluiten bij de situatie van de medewerker. Ook hierover zullen we het gesprek in de komende overleggen vervolgen. Daarnaast hebben we het er ook over gehad dat het vitaliteitsverlof van medewerkers tot werkdruk bij de collega's kan leiden. We gaan nog nader bespreken hoe we dit zouden kunnen oplossen.  

CNV Vakmensen heeft ook een voorstel gedaan voor een vitaliteitspact (ofwel generatiepact), de 80-90-100 regeling. NN heeft in een eerste inhoudelijke reactie aangegeven hier niet negatief tegenover te staan, maar jouw werkgever wil dit wel bekijken in relatie tot andere voorstellen en bestaande regelingen die betrekking hebben op oudere medewerkers. 

Ledenbijeenkomst

Om de stand van zaken van de onderhandelingen nader te bespreken, en om ook nog wat langer te kunnen stilstaan bij de onderhandelingen over het sociaal plan, nodig ik je uit voor een digitale ledenbijeenkomst op donderdag 19 oktober van 9 tot 10 uur 's ochtends. Meld je via m.denheijer@cnvvakmensen.nl aan voor de bijeenkomst, zodat we je een link naar de online bijeenkomst kunnen sturen. Mocht je op dat moment niet kunnen, reageer ook gerust via het genoemde email adres op de cao onderhandelingen en de ontvangen updates. 

Vervolg

Op dinsdag 31 oktober as. zullen de onderhandelingen worden vervolgd. Ook hierna ontvang je weer een update van mij.

Samen sterk

De cao onderhandelingen zijn niet gemakkelijk en een resultaat hebben we niet zo maar bereikt. Samen staan we sterk! Praat daarom met je collega's over het lidmaatschap van CNV en het belang hiervan. Jij ontvangt een cadeaubon t.w.v. € 20,- voor elke collega die door jou ingeschreven wordt. Een lid aanbrengen kan via www.cnvvakmensen.nl/werven 

Reageren, contact en vragen stellen

Op de cao-pagina is nieuws over de cao te volgen en kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen. Maar je kan me ook gewoon mailen via onderstaand mail adres.

Martijn den Heijer, bestuurder/onderhandelaar
T 06 201 64 972 / m.denheijer@cnvvakmensen.nl

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error