Stem over de verbeterde pensioenregeling voor uitzendkrachten

CNV Vakmensen en andere vakbonden hebben met werkgevers ABU en NBBU een onderhandelingsresultaat over een nieuwe pensioenregeling voor uitzendkrachten bereikt. Jij mag hierover stemmen. We zijn positief en vinden het een goed resultaat, een ingrijpende wijziging maar eindelijk ook voor jou een volwaardig pensioen. Wat vind jij?

Stemmen!
Breng je stem vóór vrijdag 24 november a.s. uit door te klikken op deze link: https://q.crowdtech.com/yXU9sf2QwUOlrHlZMC5ePg

Toelichting
Als je de AOW gerechtigde leeftijd hebt bereikt dan krijg je, simpel gesteld, van de overheid een AOW uitkering en via het pensioenfonds van je (voormalige) werkgever(s) een pensioenuitkering. Pensioen wordt ook wel omschreven als uitgesteld loon. In het uitzenden geldt de pensioenregeling STIPP. Daarin geldt op dit moment een basisregeling waarin je vanaf dag 1 tot 52 gewerkte weken deelneemt. Daarna kom je in de zogenaamde plusregeling.

Het onderhandelingsresultaat nieuwe pensioenregeling
Hieronder een korte opsomming van de afspraken (in de bijlage geven we een uitgebreidere uitleg en rekenvoorbeelden):

  • De totale pensioenpremie wordt 23,4% van de pensioengrondslag (dat is je bruto pensioeninkomen minus de franchise). Nu is dat 8% basis- en 12% plusregeling;
  • De werkgevers betalen hiervan 15,9% en jij 7,5%. Nu betaal je niets voor de basisregeling en 4% voor de plusregeling;
  • Tenminste 20% van de pensioenpremie wordt besteed aan ouderdomspensioen;
  • Van de overige 3,4% wordt een nabestaandenpensioen en een premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid (moeten nog uitgewerkt worden) en de uitvoeringskosten betaald;
  • Iedere vijf jaar overleggen vakbonden en uitzendwerkgevers over pensioen: is de premie nog toereikend of is er juist een overschot, zijn er problemen met de uitvoering et cetera. Deze afspraak is ongebruikelijk bij de flexibele premieregeling die we hebben afgesproken, maar wij vonden dit belangrijk. Zo houden we ook in de toekomst de vinger aan de pols van jouw pensioen;
  • Beoogde ingangsdatum 1 januari 2026. Die tijd is helaas nodig om het in- en uit te voeren. Dit is een forse verandering/ verbetering van de pensioenregeling en het kost veel tijd om alle administratie op orde te krijgen. Het gaat om meer dan 1 miljoen werknemers die uitzendkracht zijn (geweest).
Lees vooral de bijlage met meer informatie en rekenvoorbeelden!

Voor een goed pensioen betaal je een prijs
Zoals je ziet gaan zowel werkgevers als uitzendkrachten meer betalen voor pensioen. We hebben bij het ontwerpen van de regeling en het bepalen van de prijs goed om ons heen gekeken: wat is het pensioenniveau bij andere pensioenfondsen en hoe is daar de verdeling tussen werkgever en werknemer? De nieuwe afspraken sluiten nu redelijk goed aan bij wat er in Nederland gebruikelijk is. Je betaalt als uitzendkracht straks wat meer maar krijgt ook flink meer kapitaal voor in je pensioenpot omdat werkgevers behoorlijk meer gaan bijdragen. Dit leidt tot een mooie spaarpot die je later hard nodig hebt. We zijn dus positief over het behaalde onderhandelingsresultaat en denken dat dit een mooie verbetering is van de positie van uitzendkrachten.

Een aantal plussen in de pensioenregeling waren al eerder met werkgevers afgesproken en doorgevoerd:
  • Sinds 1 juli 2023 bouw je pensioen op vanaf je eerste werkdag.
  • Het inkomen waarover je pensioen opbouwt is uitgebreid naar alle loonelementen.
Deze twee verbeteringen nemen we mee in de nieuwe regeling.

Vragen en/ of onduidelijkheden?
Pensioen is ontzettend ingewikkeld. Als je vragen hebt of iets is niet duidelijk dan kan je me vanzelfsprekend bellen of e-mailen. Ik beantwoord je vragen graag!

Cao voor uitzendkrachten
De pensioenregeling maakt deel uit van de cao voor uitzendkrachten. Deze cao loopt af op 1 januari 2024. We zijn al langere tijd met werkgevers in gesprek om via de cao ook over andere onderwerpen verbeterde regelingen af te spreken. Hopelijk kunnen we jou daar in de komende twee maanden ook goed nieuws over brengen.

Leden stemmen
Laat ons uiterlijk vóór vrijdag 24 november a.s. weten of jij vindt dat deze pensioenregeling er moet komen? Wij geven je een positief stemadvies.


Marten Jukema
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
06-13204112
m.jukema@cnvvakmensen.nl

Downloads

Wil je reageren op dit bericht?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error