Onderhandelingsresultaat uitzend cao

CNV Vakmensen en andere vakbonden hebben met werkgeversorganisaties ABU en NBBU een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao per 2 januari 2023. Het resultaat betekent een verdere stap richting de gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten dat voortvloeit uit het SER/MLT advies. Je kunt nu stemmen over het resultaat. Bij een positieve uitslag is de cao een feit.

Tekst onderhandelingsresultaat
In de cao, die als looptijd 1 jaar heeft, zijn o.a. afspraken gemaakt over het uitbreiden van de inlenersbeloning, verbeterde toegang tot de transitievergoeding, betere regelingen voor inschaling en toekenning van een periodiek. Daarnaast worden er stappen gezet naar betere arbeidsvoorwaarden bij arbeidsongeschiktheid. De complete en uitgebreide tekst van het onderhandelingsresultaat kan je lezen in de bijlage. Via het aanklikken van onderstaande link kan je tot 9 januari 2023 je stem uitbrengen:
https://q.crowdtech.com/PS1WWyF1tk2bPJtU9uZPhA

Een paar opvallende zaken uit het resultaat worden onderstaand kort behandeld en toegelicht.

Werkervaring verzilveren
Te vaak krijgen jullie een te lage inschaling bij aanvang van je uitzendperiode. Daarom hebben we per 1 juli 2023 strakkere regels kunnen afspreken waarbij relevante werkervaring duidelijker wordt gewaardeerd. Aangezien we zeker willen weten dat deze afspraak in de praktijk gaat werken hebben we ook een evaluatiemoment afgesproken. Daarnaast wordt ook de (jaarlijkse) periodiek nog weleens ‘vergeten’, bijvoorbeeld vanwege een slechte beoordeling. We hebben nu afgesproken dat de periodiek in principe altijd wordt gegeven. Mocht dit niet gebeuren dan zal de uitzendonderneming moeten bewijzen dat de reden hiervan een negatieve beoordeling is.

Uitbreiding inlenersbeloning
Alle toeslagen en kostenvergoedingen zullen per 1 juli 2023 onderdeel uitmaken van de inlenersbeloning. Dus alle voorwaarden en beperkingen die voorheen door uitzenders werden opgevoerd om deze elementen maar niet te hoeven betalen zijn eraf.

Transitievergoeding claimen
Een uitzendkracht heeft bij einde dienstverband op initiatief uitzendbureau altijd recht op een wettelijke transitievergoeding (TV). In de praktijk wordt deze TV echter vaak ontlopen als je dit niet zelf opvraagt en vervalt jullie claim hierop al 3 maanden na einde contract. We hebben nu afspraken gemaakt dat je per 1 april 2023 tot 12 maanden na einde dienstverband je TV kunt claimen.

Betere arbeidsvoorwaarden bij arbeidsongeschiktheid
CNV Vakmensen vecht al jaren voor een betere positie voor uitzendkrachten die ziek worden. We hebben nu stappen kunnen zetten door per 1 juli 2023 in fase A/1-2 één wachtdag af te schaffen bij contracten met uitzendbeding. Ook is voor deze contracten de verzekeringspremie lager, al vervalt daarbij de wachtdagcompensatie. Uitzendkrachten zonder uitzendbeding hebben straks een beperkte premie te betalen maar zijn wel langer zeker van een aanvulling op een ziektewetuitkering na einde contract als zij ziek uit dienst gaan.

Wat was al eerder afgesproken?
Afgelopen juni hebben we geregeld dat de pensioenpremie in de basisregeling omhoog gaat naar 8% op kosten van de werkgevers en is de eindejaarsuitkering per 2023 onderdeel van de inlenersbeloning.

Beoordeling resultaat
CNV Vakmensen is bezig invulling te geven aan het SER/MLT advies van 2021. Hierin staat de arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten ‘gelijkwaardig’ moeten zijn aan vaste krachten. Deze gelijkwaardigheid kan ons niet snel genoeg gaan want er zijn nog teveel elementen in beloning en rechtspositie die flink beter kunnen. Echter, MLT betekent Middellange Termijn. Helaas kan dus niet alles per direct. Dit is echter weer een stap in de goede richting waarbij de onderhandelaars van CNV Vakmensen denken dat uitzendkrachten er goed op vooruit gaan. Zowel in concrete verbeteringen als in mogelijkheden om afspraken af te dwingen. Vandaar dat wij jullie adviseren om een positieve stem uit te brengen over het resultaat.

Vragen en/of opmerkingen?
Je kunt hiervoor terecht bij de onderhandelaars van CNV Vakmensen Henry Stroek (h.stroek@cnvvakmensen.nl) en/of ondergetekende

Marten Jukema
Vakbondsbestuurder
E: m.jukema@cnvvakmensen.nl
T: 06-13204112

Downloads