Tussentijdse peiling cao Uitgeverijbedrijf

Op 9 november 2023 leidde de derde onderhandelingsronde voor een nieuwe cao Uitgeverijbedrijf tot een eindbod vanuit de werkgevers wat het loonbod betreft. Dit betekent dat de werkgevers niet meer verder willen onderhandelen over het loon.

De voorstellen vanuit de vakbonden CNV, FNV, NVJ en de Unie en die van de werkgevers liggen echter nog mijlenver uit elkaar; het loonbod is veel te laag. Woensdag 22 november 2023 bespraken de vakbonden het eindbod en de vervolgstappen.

Wat bieden de werkgevers?

De werkgevers hebben een eindbod gedaan voor een 2-jarige cao. Binnen die twee jaar bieden ze een loonsverhoging van € 160,- bruto per maand + 2% in 2024 en € 80,- bruto per maand + 1,5% in 2025. De werkgevers kiezen voor een differentiatie waardoor de laagste loonschalen er het meest op vooruit gaan. Dit juichen we als vakbonden natuurlijk erg toe. Het algehele loonbod is echter alleen veel te laag: 

  • Een looptijd van 1 januari 2024 tot en met  31 december 2025;
  • € 160,- bruto per maand per 1 januari 2024;
  • 2% per 1 april 2024;
  • € 80,- bruto per maand per 1 januari 2025;
  • 1,5% per 1 april 2025.

Deze bedragen (op fulltime basis!) kunnen voor onduidelijkheid zorgen. Wanneer iedereen er € 160,- per maand erop vooruitgaat, heeft dat een ander effect op de procentuele loonsverhoging dan voor diegene die in de schalen boven of onder jouw schaal zitten. De procentuele verhogingen van 2% en 1,5%, zijn vervolgens wel weer voor iedereen hetzelfde. Lees het hele voorstel van de werkgevers in de bijlage
Werkgevers geven in hun inleiding aan dat hun eindbod gaat over de loonparagraaf. Dit betekent dat zij over alle andere zaken, zoals de pensioenregeling en reiskosten bijvoorbeeld, nog geen uitspraken doen. Wat dit eindbod betekent voor de rest van de cao-onderwerpen is dus nog niet duidelijk. Het is wel duidelijk voor de bonden dat het eindbod niet acceptabel is.

Wat vinden wij: uitgeven? Niet met dit loon!

Onze inzet als vakbonden richt zich op inflatiereparatie, die enkel zou zorgen voor koopkrachtbehoud. De cijfers die de werkgevers hier noemen zorgen niet voor koopkrachtbehoud. Onderaan de streep zou je dus nog steeds slechter af zijn dan voor de periode van torenhoge inflatie, en de werkgevers durven dit een loonsverhoging te noemen. Heb je flyers van CNV Vakmensen nodig om CNV zichtbaar te maken in jouw organisatie? Stuur dan je verzoek naar e.maas@cnvvakmensen.nl.

Wat vind jij?

We willen weten wat jij van dit eindbod op loon vindt en hoe wij samen voor een beter resultaat kunnen gaan. Vul de peiling in en deel deze ook met je collega’s: Tussentijdse peiling loonbod in de Uitgeverijensector.

Wat kan jij verder doen?

Blijf zichtbaar! Laat in de tussentijd duidelijk zien dat jij een cao wil met een beter loonbod! Vul de peiling in en deel deze met je collega’s.

  1. Ga in gesprek met je collega’s hierover;
  2. Hang posters op jouw werkplek;
  3. Houd je mailbox in de gaten voor de nieuwsbrief;
  4. Word contactpersoon voor jouw bedrijf. Meld je hier aan: e.maas@cnvvakmensen.nl.

Last but not least: word lid van onze Whatsappgroep waar we je op de hoogte houden van de laatste stand van zaken! Stuur even een berichtje als je interesse hebt naar e.maas@cnvvakmensen.nl. Ja, het zijn wat handelingen die we van jullie vragen. Maar zijn ze de kleine moeite waard om voor een goede cao te gaan? Zeker! Deze cao maken we samen. Want alleen samen komen we verder!

Praat mee en stel je vraag

Volg ons op de cao-pagina, waar je je vragen kunt stellen en mee kan praten over de cao. Ga naar de cao-pagina: Cao Uitgeverijbedrijf (BTU) | CNV Vakmensen - Uitgeverijen | CNV Vakmensen

Erik Maas
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M e.maas@cnvvakmensen.nl

 

Downloads

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error