UWV tussenstand cao-onderhandelingen

Op 27 oktober zijn de onderhandelingen gestart over de nieuwe cao en de lonen in 2023. De vakbonden hebben hun uitgebreide voorstellen toegelicht. Jullie werkgever heeft een brief gestuurd met de inzet voor de nieuwe cao. Deze inzet hebben zij mondeling toegelicht.

Tussenstand cao onderhandelingen

Wat opviel is dat het UWV zowel schriftelijk als mondeling geen loonbod wilde doen. CNV Vakmensen en de andere vakbonden hebben gevraagd om een forse loonstijging vanwege de hoge inflatie. Alles in Nederland wordt duurder en bijna iedereen heeft last van de stijgende energieprijzen. Dit is ook de reden dat het minimumloon en de uitkeringen in 2023 stijgen.

We willen niet dat het UWV als werkgever haar kaarten op de borst blijft houden in de onderhandelingen. Er zijn UWV collega’s die deze winter in financiële nood komen vanwege de stijgende prijzen. CNV wil dat jullie werkgever met een serieus loonbod komt. In 2023 moeten de lonen omhoog.

Het UWV heeft enkel aangegeven dat het loonbod aanzienlijk lager zal zijn dan de vakbonden hadden gevraagd, maar heeft nog geen concreet loonbod gedaan.

Volgende ronde

CNV heeft erop aangedrongen om in de volgende onderhandelingsronde eerst over het loon en de reiskostenvergoeding te praten. We verwachten dat jullie werkgever een serieus voorstel doet voor loonsverhoging en reiskostenvergoeding. Pas als UWV haar kaarten op tafel heeft gelegd willen CNV en de andere vakbonden doorpraten over andere onderwerpen.

Veel van jullie hebben aangegeven dat een verhoging van de reiskostenvergoeding hard nodig is. Het belangrijkste pijnpunt is de lage vergoeding voor het vervoer met de auto. Het UWV heeft een ambitie op duurzaamheid en wil het liefst dat al het personeel met het OV reist. CNV Vakmensen heeft benadrukt dat het reizen met het openbaar vervoer niet voor alle medewerkers mogelijk is. Sommige medewerkers hebben een woonplaats waar te weinig goede OV verbindingen zijn. Het OV is daarom niet voor iedereen een goed alternatief voor de auto.

De volgende onderhandelingsronde is op 16 november. Hierna zullen wij jullie opnieuw informeren over de stand van zaken. Als jullie vragen of opmerkingen hebben over de cao onderhandelingen kunnen jullie altijd contact opnemen. Reageren kan ook onder deze nieuwsbrief op de cao-pagina.

Cao-traject Online

Online kun je reageren en je vragen stellen. Ga naar de cao pagina UWV en doe actief mee met het cao-traject.

Nieuwe CNV leden

Als we na de volgende onderhandelingsronden een onderhandelingsresultaat hebben bereikt leggen we dat voor aan onze leden. Alleen leden kunnen hun stem uitbrengen. De stemuitslag bepaalt of wij akkoord gaan met het onderhandelingsresultaat en de nieuwe cao afspraken.

CNV Vakmensen geeft tot 1 januari korting op de contributie voor nieuwe leden. Nieuwe leden betalen 20,23 euro voor 6 maanden lidmaatschap. Bestaande leden die een nieuw lid inschrijven ontvangen een cadeaubon van 20 euro. In de cao van het UWV is bovendien een fiscale regeling afgesproken waardoor leden een deel van vakbondscontributie terug krijgen van de werkgever. Hoe meer CNV leden, hoe sterker wij staan aan de onderhandelingstafel, hoe beter jullie cao.

Meer informatie over onze ledenactie lees je op www.cnv-ledenwerven.nl

Mocht je vragen of opmerkingen hebben over de cao onderhandelingen of de ledenactie, bel of mail mij gerust. Reageren kan ook onder deze nieuwsbrief op de cao-pagina.

Mirjam van Leussen
vakbondsbestuurder

M. 0628866597
E. m.vanleussen@cnvvakmensen.nl

Robbim Heims
vakbondsbestuurder
M. 0651601987
E. r.heims@cnvvakmensen.nl

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error