UWV cao-partijen bereiken alsnog een cao-resultaat

Diep in de nacht hebben vakbonden en UWV alsnog een onderhandelingsresultaat bereikt. Cao-partijen kwamen een forse loonsverhoging, een verhoogde thuiswerkvergoeding en een aanzienlijk verbeterde reiskostenregeling overeen. De dalende trend van de flexibele schil wordt voortgezet. Het traject heeft lang geduurd. Er ligt een mooi resultaat. Het woord is nu aan de leden.

Structurele loonsverhoging van 9,1% op jaarbasis

Het heeft heel wat voeten in aarde gehad om een onderhandelaarsresultaat te bereiken. Vannacht, diep in de nacht is het cao-partijen gelukt om een resultaat tot stand te brengen. De bottleneck was de structurele loonsverhoging. Vannacht zijn cao-partijen op jaarbasis een structurele loonsverhoging van 9,1 % overeengekomen. 
De loonafspraak ziet er als volgt uit:

  • structurele loonsverhoging van 9,1% op jaarbasis, de loonsverhoging is als volgt opgebouwd.
  • Met terugwerkende kracht tot 1 januari 2023 een structurele loonsverhoging van 6,5%
  • Per 1 december 2023 een structurele loonsverhoging van 2,5%
  • De cao heeft een looptijd van 16 maanden en loopt van 1 januari 2023 t/m 30 april 2024.

Verbeterde reiskostenregeling, thuiswerkvergoeding verhoogd, krimpende flexibele schil

De reiskostenregeling is aanzienlijk verbeterd. UWV heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en wil uitdrukkelijk het reizen met het openbaar vervoer promoten. Desondanks was UWV bereid om op indringend verzoek van vakbonden de reiskostenvergoeding met het eigen vervoer te verhogen en andere verbeteringen in de regeling aan te brengen. 
De thuiswerkvergoeding wordt euro 3,- per dag netto. De trend om de flexibele schil terug te dringen wordt voortgezet. Bedroeg het percentage in juli 2021 24,6%, in nov. 2022 was dat 19,3%. Cao-partijen streven nu naar 17,5%, te bereiken in de cao-periode.
Het volledige onderhandelingsresultaat vinden jullie in de bijlage. 

Laatste kans

Afgelopen donderdag zonden vakbonden aan UWV een laatste kans brief. UWV heeft deze kans met beide handen aangegrepen en vakbonden uitgenodigd om nog een ultieme poging te wagen om er gezamenlijk uit te komen. Op het laatste nippertje, net voor het verstrijken van de termijn, is dat gelukt.

Mooi resultaat

Er ligt een mooi resultaat. Ik ben ervan overtuigd, dat we het maximaal haalbare hebben bereikt. Voor de medewerkers is het nu fijn, dat er na 9 onderhandelingsrondes eindelijk duidelijkheid is. Als bonden (CNV Vakmensen, FNV Overheid, De Unie en Novag) hebben we vanaf het begin gezamenlijk opgetrokken. We hebben gezamenlijk de eindstreep behaald. Dit resultaat was niet bereikt zonder de enorme steun en betrokkenheid van de achterban. Hartelijk dank daarvoor!

Het woord is aan de leden

Het woord is nu aan jullie. Op donderdag 2 maart en maandag 6 maart om 15.30 uur stonden al digitale bijeenkomsten gepland. Dat waren driekwartvergaderingen. Acties zijn nu voorlopig van de baan. De bijeenkomsten zijn nu informatiebijeenkomsten. Leden en niet-leden zijn van harte uitgenodigd om deze bijeenkomsten bij te wonen. We nodigen onze leden uit hun collega's mee te nemen naar de bijeenkomsten.
Leden van CNV Vakmensen ontvangen separaat een digitale link om te stemmen waarmee er uiterlijk 17 maart gestemd kan worden. Laat je stem niet verloren gaan, maar laat weten wat je ervan vindt.

Vragen en/of opmerkingen

Mocht je vragen of opmerkingen hebben over de cao-onderhandelingen, bel of mail mij gerust. Je kan het hele cao-traject volgen op de cao-pagina Cao UWV | CNV Vakmensen Je kan daar ook jouw opmerkingen kwijt over het cao-traject.

Mede namens Jos Tummers, lid onderhandelingsdelegatie CNV, 
Robbim Heins, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5160 1987 / r.heins@cnvvakmensen

 

 

 

Downloads

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error