Teleurstellend cao-overleg: werkgevers duwen schoonmakers richting minimumloon

Als het aan de werkgevers ligt, verdienen schoonmakers straks nog maar net meer dan het minimumloon. Dat is helaas de conclusie na 2 dagen onderhandelen over een nieuwe cao.

Op 8 en 9 april hebben we weer cao-overleg gehad. De werkgevers houden helaas nog steeds vast aan het eerdere loonbod:
  • 2,75% per 1 januari 2025
  • 2,5% per 1 januari 2026

De werkgevers willen daarnaast nog wel iets doen voor schoonmakers die heel lang in dienst zijn. Ze denken aan een eenmalige uitkering van 250 euro als je 20 jaar in dienst bent. Maar dat is het dan ook wel, verder willen de werkgevers (nog) niet gaan.

Dat is teleurstellend. Dit loonbod komt bij lange na niet in de buurt van de 2 x 7% die wij vragen. Als de werkgevers hieraan vast blijven houden, verdienen schoonmakers straks maar nauwelijks meer dan het minimumloon. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. We hebben hier dus zeker nog stevige gesprekken over, in het volgende cao-overleg.

Betere regeling voor reiskosten op komst

Wat betreft het belangrijke punt van de reiskostenvergoeding maken we gelukkig vorderingen. De werkgevers zijn bereid om een betere regeling af te spreken. Het is nog niet wat we hebben gevraagd, maar het gaat de goede kant op. Wat er nu op tafel ligt, is een vergoeding van 14 cent per kilometer vanaf 10 kilometer enkele reis (in de huidige cao krijg je pas vanaf 30 kilometer enkele reis een reiskostenvergoeding).

Voor schoonmakers die dichterbij het werk wonen, hebben we het idee geopperd voor een elektrische leasefiets. Daar gaan de werkgevers nu over nadenken. Dus hopelijk kunnen we daar ook een mooie afspraak over maken.

Regelingen voor oudere werknemers

En hoe staat het met regelingen voor oudere schoonmakers? Daar is nog niet veel nieuws over te melden. Over de 'regeling vervroegd uittreden' (rvu) is op dit moment veel gedoe. De werkgevers willen daar pas een afspraak over maken, als de politiek daar meer duidelijkheid over geeft.

Over de andere regeling (generatiepact) hebben we al wèl een afspraak gemaakt. Binnen het beschikbare budget wordt die regeling uitgebreid. Dat betekent dat je ervoor kunt kiezen om 5 jaar vóór je AOW-leeftijd tot 20% minder te gaan werken, met behoud van 95% van je salaris.

Andere onderwerpen

Natuurlijk hebben we nog over veel meer onderwerpen gesproken. Maar veel verbeteringen heeft dat nog niet opgeleverd. We wachten bijvoorbeeld nog steeds op voorstellen van de werkgevers voor een betere regeling voor consignatiediensten. 

Cao-overleg gaat 6 en 7 mei weer verder

Op 6 en 7 mei gaat het overleg weer verder. Je kunt de ontwikkelingen volgen op de cao-pagina. Daar kun je ook vragen stellen en je mening geven. 

Jan Kampherbeek
Onderhandelaar CNV
M: 06 51 60 20 22
E: j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error