1e stappen richting nieuwe pensioenregeling Achmea gezet

Door nieuwe pensioenwetgeving moet er een nieuwe pensioenregeling bij Achmea komen. Daarover hebben wij de laatste maanden gesprekken gevoerd. De eerste stappen zijn nu gezet. Er komt een flexibele pensioenregeling met solidaire elementen.

Flexibele pensioenregeling met een solidair tintje

Afgelopen maanden is er diepgaand gesproken over welk soort regeling er nu bij Achmea moet komen. Moet dat een regeling zijn waarin je als medewerker meer te zeggen hebt over je pensioen (de flexibele pensioenregeling) of juist een regeling waarbij solidariteit en het onderling verdelen meer geldt (de solidaire pensioenregeling)? Uit een onderzoek door het pensioenfonds blijkt dat er geen absolute voorkeur voor de ene of de andere regeling is bij de medewerkers in het algemeen. De een heeft liever een flexibele, de ander liever een solidaire regeling. Uiteindelijk zijn wij er in gesprekken met Achmea op uitgekomen dat er een flexibele pensioenregeling komt, maar wel met een risicodelingsreserve. Met die reserve beperk je dat het risico dat er korting komt in de fase van de uitkering. Dat is dus een buffer, gebaseerd op solidariteit. Een wens van CNV-leden, maar ook van Achmea-medewerkers in het algemeen. Wel krijg je keuze bij vormen van beleggen en dat is dan weer flexibel.

Handhaven arbeidsongeschiktheids- en nabestaandenpensioen

Wij hebben afgesproken dat arbeidsongeschiktheidspensioen en nabestaandenpensioen op zich wel gehandhaafd blijven. De precieze premiestelling en uitbetaling gaan we nog bepalen. Op grond van de nieuwe wet wordt nabestaandenpensioen wel anders, namelijk op risicobasis. Lees www.werkenaanonspensioen.nl wat dat precies betekent.

Premie

Wij hebben afgesproken dat de totale pensioenpremie (hetgeen zowel jij als Achmea betaalt) 30% gaat bedragen. De verdeling gaan we in de volgende cao-onderhandelingen bepalen. Jij betaalt nu 3,25% pensioenpremie.

Plan nodig voor overgang

Voor de overgang naar de nieuwe pensioenregeling is een transitieplan nodig, dat bij DNB ingediend moet worden. In dat plan staat precies beschreven wat er verandert. De komende maanden zullen CNV, de andere vakorganisaties, Achmea en het pensioenfonds druk doende zijn om invulling te geven aan dat transitieplan. Vanzelfsprekend houden we je daarvan op de hoogte. Uiteindelijk zal het concept-plan aan jou als CNV-lid worden voorgelegd.

Vragen en/of opmerkingen?

Voor vragen en/of opmerkingen kan je bij mij terecht via i.wiersinga@cnv.nl


Ike Wiersinga, bestuurder CNV
M: 06 235 009 86
E: i.wiersinga@cnv.nl