Eindbod LCglass

Vorige week was de tweede onderhandelingsronde om te komen tot een nieuwe cao voor LCglass. Ondanks het goede en constructieve overleg is de uitkomst is niet wat we verwacht hadden. Namelijk tot een eindbod vanuit de werkgever wat het loonbod betreft. Dit betekent dat de werkgever niet meer verder willen onderhandelen over het loon.

Jullie werkgever heeft namelijk na dat we een aantal keren hadden geschorst aangegeven dat er niet meer in zit en heeft een eindbod uitgebracht. De tekst van het eindbod is als bijlage aan deze mail toegevoegd. 

Wat betekent dit?
Een eindbod betekent dat we er door middel van onderhandelen niet uit zijn gekomen met jullie werkgever en dat verder onderhandelen geen zin heeft. Het is feitelijk het uiterste wat de werkgever kan en wil doen om tot een nieuwe cao te komen.
Tijdens het tweede overleg hebben we op een aantal punten stappen weten te zetten die in lijn liggen met de voorstellen zoals we die gedaan hebben. Het grootste verschil zit hem in het voorstel op het gebied van loon. 

De werkgever biedt een loonsverhoging van 2,25% en een nominaal bedrag van 50 euro op de treden in de salarisschalen. Daarmee komt de loonsverhoging uit op iets meer van 4% gemiddeld en daarmee blijf je achter ten opzichte van de inflatie. Onze inzet als vakbond is koopkrachtverbetering dus de loonsverhoging moet hoger zijn dan de inflatie. Met dit voorstel en de loonsverhoging die jullie in de vorige cao kregen duiken jullie steeds verder onder die koopkrachtverbetering, het is zelfs geen inflatiecorrectie. Dat betekent dat je met het loon dat je krijgt steeds minder kunt kopen omdat de boodschappen wel duurder zijn geworden in de afgelopen periode.  

Eindbod en nu?
Tijdens de ledenvergadering zullen we het proces van de onderhandelingen toelichten en met jullie bespreken. We zullen dan ook dit eindbod van de werkgever en de vervolg stappen bespreken. Een eindbod betekent dat wij deze met een negatief stemadvies ter stemming aan jullie voorleggen omdat het verschil op het gebied van loon te groot is en ook op een aantal andere punten uit onze voorstellenbrief zoals flexibel werken in de dagdienst, goede afspraken over werken tijdens feestdagen niet gerealiseerd zijn. 

Stemmen kan alleen ter plekke worden gedaan en men dient zelf fysiek aanwezig te zijn, je kunt dus niet een collega een mandaat geven om namens jouw te stemmen. Je kunt voor of tegen het eindbod van de werkgever stemmen. Als de meerderheid van de leden tegen het eindbod stemt komt er geen nieuwe cao tot stand. Voor de zekerheid wil ik hier ook alvast aangeven dat we dan niet opnieuw zullen gaan onderhandelen want de werkgever heeft aangegeven dat er geen onderhandelingsruimte meer is. Als de leden het eindbod wegstemmen is het vervolg dat we op een later tijdstip in januari een driekwartvergadering uitroepen om te stemmen over het al dan niet houden van acties, waarbij staken de meest vergaande vorm van actievoeren is, maar er ook nog tal van andere opties denkbaar zijn. 

Stemming over het eindbod
De stemming zullen we houden tijdens de medewerkersbijeenkomsten op dinsdag 9 januari aanstaande. We organiseren een tweetal bijeenkomsten, de eerste is om 14.00 uur en de tweede aansluitend om 15.00 uur. De locatie voor de raadpleging is wederom de oude kantine. Ook niet leden zijn van harte welkom bij de bijeenkomsten maar zij kunnen niet stemmen tenzij men ter plekke lid wordt. Jullie aanwezigheid bij de bijeenkomsten is van groot belang. Alleen aanwezig leden kunnen hun stem uitbrengen. 

Meepraten over jouw cao
Heb je vragen of opmerkingen, laat het ons weten. Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina van LCGlass kun jij het hele cao-proces volgen en ook meepraten over de cao. Cao LCGlass | CNV Vakmensen.

Voor nu wil ik iedereen fijne feestdagen en een goede jaarwisseling toewensen en graag tot 9 januari. 

Vriendelijke groet, 
mede namens de kaderleden,


Hank Oomkes
Onderhandelaar CNV Vakmensen

m: h.oomkes@cnvvakmensen.nl

Kaderleden CNV
Steven de Jong, Arnoud Bakker, Greet van Weenen, Dennis van Zanten & Jan Loopik



Downloads