Waterbouw werkgevers zijn uitgepraat: eindbod op tafel!

Op woensdag 27 maart 2024 is voor de derde keer onderhandeld over een nieuwe cao Waterbouw. De onderhandelingen zijn alles behalve constructief geweest. Kort na de opening van de onderhandelingen werd al duidelijk dat een zinvol gesprek over de loonsverhoging niet mogelijk was. Voor werkgevers waren er niet voldoende aanknopingspunten om de gesprekken voort te zetten en werd een eindbod door de werkgevers op tafel gelegd.

Loonsverhoging

Als vakbonden hebben we een gezamenlijke looneis op tafel gelegd, structureel 6% loonverhoging en € 100,- . Wat ons betreft in te voeren op twee verschillende momenten tijdens de looptijd van de cao. Ondanks pogingen van onze kant om tot een oplossing te komen is gebleken dat het mandaat van werkgevers niet verder reikte dan 5% structureel met ingang van 1 april 2024.

Zwaarwerkregeling (RVU-regeling)

Helder is dat werkgevers ook de huidige regeling willen verlengen en de noodzaak inzien van de mogelijkheid eerder te kunnen stoppen met werken. Verlenging voor onbepaalde tijd dan wel verruiming van de fiscale regels ziet men niet zitten. Dit lees je in de schriftelijke toelichting van de werkgeverdelegatie.

Hoe nu verder?

De juridische betekenis van een eindbod is dat we als cao partijen zijn uitgepraat. Werkgevers zijn niet meer bereid de gesprekken voort te zetten, het woord is nu aan de leden en werknemers in de sector of zij al dan niet kunnen instemmen met het voorliggende eindbod.

Wanneer leden niet instemmen met het eindbod is de consequentie dat we met elkaar in beweging zullen moeten komen om een beter resultaat af te dwingen. Deze vraag ligt nu nog niet aan je voor.

Peilen van de meningen

Afstemming tussen FNV en CNV heeft er toe geleid dat we eerst willen peilen hoe jullie de gang van zaken tot op heden beoordelen. In welke mate is er sprake van teleurstelling en/of verontwaardiging?  Laat ons weten hoe jij denkt over het eindbod.

Geef hier jouw mening

Praat mee op de cao-pagina

Op de cao-pagina kun jij altijd jouw vragen kwijt of reageren op dit bericht of op andere cao zaken. 

Maak je collega lid

Hoe meer leden hoe meer invloed we hebben, hoe meer invloed jij dus hebt. Als jij nu jouw collega lid maakt dan ontvang jij per ingeschreven lid een keuze cadeaubon t.w.v. € 20,- . het nieuwe lid betaalt voor het eerste half jaar in totaal €24,-. Ga naar de actiesite voor de actievoorwaarden 

Gijs Lokhorst
Jelmer Hoogland
Onderhandelaars CNV 

Downloads