Eerste onderhandeling Bruil Beton en Mix

Woensdag 5 juli 2023 was de eerste onderhandelingsronde bij Bruil over de cao Bruil Beton en Mix. We hebben standpunten uitgewisseld en de voorstellen toegelicht.

In de bijlage vind je de voorstellenbrief. Hieronder vind je een kort verslag van de onderhandelingen.

Behoud van koopkracht

De werkgever biedt een loonsverhoging van 5% per 1 januari 2024. Wij hebben aangegeven dat die 5% een mooi begin is, maar dat de leden ons wel duidelijk de opdracht hebben meegegeven dat zij op korte termijn een loonsverhoging willen en dat behoud van koopkracht belangrijk is. Wij hebben aangegeven om, naast de voorgestelde 5% op 1 november 2024, de lonen ook per 1 juli 2023 met 5% te verhogen. 

Loon blijft achter

Als we kijken naar de loonsverhoging van de afgelopen jaren, dan zien we dat jullie achterblijven en zelfs koopkracht inleveren in vergelijking met collega-bedrijven. In 2022 was de inflatie 11,6%. De loonsverhoging van 3% per 1 januari 2022 is dan wel erg mager. 

Andere cao-onderwerpen 

Op de andere cao-voorstellen die we hebben gedaan, gaf de werkgever aan op een aantal punten wel met ons mee te willen gaan, zoals voor wat betreft de reiskostenvergoeding. Maar over de extra verlofdagen/vakantiedagen en vakantietoeslag over de overuren, wil Bruil op dit moment geen afspraken maken. Natuurlijk is de TvT-regeling ook besproken. Dit blijft een lastig onderwerp, maar Bruil is het wel met ons eens dat wanneer een regeling tot veel onrust en onduidelijkheid leidt, we betere afspraken moeten maken. Terecht wordt door de leden opgemerkt dat wanneer er geen of onvoldoende werk is, dit een ondernemersrisico is. Over de thuiswerkvergoeding wil Bruil eerst met de ondernemingsraad werken aan een beleid over thuiswerken. Bruil wil daarbij wel nadenken over het richtbedrag van het Nibud (€ 2,15 per dag). Ook over werkkleding wil Bruil afspraken maken met de ondernemingsraad. Als vakbonden kunnen we dat ondersteunen, waarbij voor ons belangrijk is dat er op korte termijn betere werkkleding komt. Betreft: loonbod werkgevers niet meer dan een mooi begin bij cao-onderhandelingen.

Kom jij de cao-commissie versterken?

Samen staan we sterker. Duidelijk is dat daar waar leden in actie willen komen, we zien dat we betere afspraken maken. Een groep leden heeft zich aangesloten bij de cao-commissie. Jullie input is belangrijk. Wil jij ook meedoen? Meld je dan aan door mij een e-mail te sturen: j.kraan@cnvvakmensen.nl.

Hoe nu verder?

De verschillen tussen de vakbonden en Bruil zijn nog groot. Afgesproken is dat we volgende week nog even contact hebben over het vervolg. Onze inschatting is dat we in verband met de zomervakanties niet voor de zomer tot een resultaat gaan komen. Heb je vragen, of wil je gewoon reageren op deze nieuwsbrief, dat kan met een belletje, een WhatsApp of een e-mail. Mijn contactgegevens staan hieronder.

Jacqueline Kraan
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06-51602048
E j.kraan@cnvvakmensen.nl

 

Downloads

Heb je nog vragen of opmerkingen?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error