Vertraging cao-onderhandelingen in het Kaaspakhuis

Het geplande cao-overleg op woensdag 13 februari vindt geen doorgang. Werkgevers hebben ons laten weten dat ze eerst meer zicht willen krijgen ‘op het pensioendossier en de gevolgen daarvan voor de loonruimte in 2020’. Ze geven aan ook een directe relatie te zien met de loonruimte voor 2019.

De werkgevers verwachten dat er voor het volgende geplande cao-overleg meer duidelijk zal zijn als het gaat om pensioen en de daarmee gemoeid gaande kosten. Onderstaand een korte toelichting van onze kant.

Pensioen problematiek
Het pensioenfonds AVH waar jullie pensioen opbouwen, heeft het streven om in 2020 op te gaan in een groter pensioenfonds. Het bestuur gaat er namelijk vanuit dat het huidige fonds op termijn geen bestaansrecht heeft omdat de kosten die gemoeid zijn met het besturen van het pensioenfonds jaarlijks toenemen en dat geldt ook voor de kosten gemoeid met het vermogensbeheer. Door op te gaan in een groter fonds kunnen deze kosten over meer deelnemers worden uitgesmeerd waardoor er meer van de premie beschikbaar komt voor het opbouwen van pensioen.

Daarbij komt dat ook jullie pensioenfonds er slecht voor staat en dat aan een korting van de opgebouwde pensioenen waarschijnlijk niet te ontkomen valt. Een en ander hangt ook af van de vraag wat de politiek zal gaan besluiten wanneer er geen pensioenakkoord komt of wat de gevolgen zijn voor de pensioenfondsen die er slecht voor staan wanneer er wel een pensioenakkoord komt.

Overgaan naar een andere pensioenfonds kan gevolgen hebben voor de kosten van de pensioenregeling zoals die nu van toepassing is in de kaas. De huidige pensioenregeling kent namelijk een niet al te hoog maximaal pensioengevend salaris, het deel van het inkomen waar je geen pensioen over opbouwt is vrij hoog en ook het opbouwpercentage is aan de lage kant. Wanneer de regeling bij het fonds waar de toekomstige opbouw wordt ondergebracht beter is, zal dit zeer waarschijnlijk ook een hogere pensioenpremie vragen. Daar staat dan natuurlijk ook een betere pensioenregeling tegenover.

Vervolg
Wachten op een nieuwe cao tot helder is hoe het verder zal gaan met de pensioenregeling zou kunnen betekenen dat wij pas ergens in de tweede helft van dit jaar, of misschien nog wel later, weten waar wij aan toe zijn. Dat lijkt ons niet wenselijk. Wij denken dat wij dit kunnen oplossen door met werkgevers een afspraak te maken over een loonsverhoging per 1-1-2019. Wij kunnen dan ook een loonruimte voor het jaar 2020 afspreken. Deze loonruimte kan dan worden ingezet voor een loonsverhoging per 1-1-2020 en eventueel extra pensioenpremie mocht een nieuwe regeling daarom vragen.

Als je wilt reageren of vragen hebt, kun je mij altijd benaderen via onderstaand mailadres. Zodra er meer duidelijkheid is hoor je van ons.

Leo Bons
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 19 92
E: l.bons@cnvvakmensen.nl