Snel cao-akkoord Cargill zit er niet in

Een snel cao-akkoord met Cargill zit er voorlopig nu niet zo in, omdat werkgever niet wilde ingaan op een heel redelijk voorstel vanuit de vakbonden in ruil voor een korte cao.

Redelijk voorstel
Het redelijke voorstel van CNV behelsde een loonsverhoging van 2% in vijf maanden om daarmee een kortlopende cao (zonder verdere afspraken) af te sluiten tot het eind van het jaar. In de vorige info lichten we al toe dat de loonstijging binnen Cargill van januari 2018 tot en met juli 2020 gemiddeld 2,52% (6,5% in 31 maanden) bedroeg en daarmee lager was dan het landelijke gemiddelde, terwijl Cargill in die tijd bovengemiddeld gepresteerd heeft.

Om dat enigszins te compenseren vroegen we voor de vijf maanden die ons nog resten in 2020 (vanaf augustus) daar nog 2 % bij. Kortom, wij vragen 8,5% in totaal in de periode tussen 2018 en 2020, 2,8% gemiddeld per jaar. Niks spectaculairs, niks bijzonders, gewoon uitkomen op in zijn totaliteit een faire loonstijging uitgesmeerd over drie prima jaren bij Cargill. 

Daar dacht Cargill echter anders over. Met een voorstel van 1,25% over vijf maanden vindt Cargill dat ze genoeg geboden heeft. Dat leidde niet tot gejuich bij de bonden en dat is ook logisch. Harde gegevens ter bewijsvoering van dat er geen ruimte is voor het laten terugvloeien van een iets groter deel van de goede resultaten van de laatste twee jaar en zeer waarschijnlijk ook van dit jaar, wist Cargill ons niet te geven.

Dan maar een echte onderhandelingen!
Dit alles betekent dat we ons hebben op te maken voor langere onderhandelingen. Dat is niet erg, we hebben onze voorstellen al klaar (zie bijlage). Naast een focus op loon hebben we ook nadrukkelijk aandacht voor het inzetbaar houden van medewerkers in onze voorstellen en gaan we voor een goede uitvoering van de maatregelen in het pensioenakkoord. We zijn benieuwd wanneer we in gesprek kunnen gaan met Cargill en willen eigenlijk zo snel mogelijk een cao die voldoet aan wat wij acceptabel achten.

Vragen/opmerkingen
Vragen of opmerkingen over deze info ? Neem gerust contact op met je bestuurder Michiel Wallaard via 06-20471892 of m.wallaard@cnvvakmensen.nl

 

Downloads