Cargill doet loonbod voor korte overbruggings-cao

Alhoewel de onderhandelingen nog niet officieel zijn opgestart, heeft Cargill vakbonden een loonbod gedaan voor een cao van zes maanden, zonder verder andere afspraken. Het gaat om 1,25% voor zes maanden. CNV is hier niet enthousiast over.
Loonbod
Cargill heeft aangegeven in deze onzekere tijden rust in de tent te willen.Gezien de onzekere marktonzekerheden wil ze liever niet uitgebreid inhoudelijk onderhandelen. Bijvoorbeeld over vervroegd met pensioen gaan, zoals in het pensioenakkoord van vorig jaar is afgesproken. Dit door middel van bijvoorbeeld een combinatie van je eigen pensioen eerder laten ingaan en betaling door Cargill van een uitkering ter hoogte van de AOW tot de AOW-leeftijd ook daadwerkelijk bereikt is. Daarover in gesprek gaan wil Cargill liever doen tijdens een lopende cao.

Een cao voor zes maanden ? Dat kan natuurlijk!
Hebben we Cargill laten weten. Maar wij willen wel dat er op 1 augustus, als de oude cao is afgelopen, een loonsverhoging wordt doorgevoerd, wat in de BV-cao immers niet meer heeft plaatsgevonden sinds 1 april 2019. Én wij vinden het belangrijk dat die verhoging dan stevig is, namelijk 2,5% (is ons voorstel). Waarom ?

- We krijgen signalen dat het in de meeste gevallen goed tot uitstekend gaat met Cargill in Nederland. Maar als jullie andere signalen hebben, dan horen we die graag.
- Er is bij Cargill geen gebrek aan geld, integendeel. Cargill heeft de laatste jaren enorme winsten weten te keren aan de eigenaren uit de VS. Zie bijvoorbeeld:  http://www.feedandgrain.com/news/cargills-family-owners-get-best-payout-since-2010

En reken maar mee:

- De loonsverhoging in de vorige cao was, ondanks deze excellente resultaten, gewoon gemiddeld voor Nederlandse begrippen. Waar in de cao-periode januari 2018 tot en met juli 2020 de loonsverhoging per jaar 12/31 (maanden) x 6,5% (de totale cao-verhoging) = 2,52% bedroeg, was de gemiddelde cao-verhoging in Nederland (dus ook bedrijven en sectoren waarin het slecht ging meegenomen) hoger.

Op jaarbasis over 2018 2,43% (ietsje lager dan bij Cargill), over 2019 2,77% (hoger dan bij Cargill) en over 2020 (deels een voorspelling) wordt 2,6% verwacht (ook hoger). Kortom, als we nu 2,5% erbij vragen over zes maanden komen we op jaarbasis uit op 12/37 (maanden) x 9% (6,5%+2,5%)  = 2,9% gemiddeld over drie jaar.

Daarmee kom je tot een loonsverhoging die recht doet aan deze drie vette jaren en die verhoging is dan nog steeds niet huizenhoog !

Kortom, als Cargill graag rust wil in onzekere tijden, dan is dat oplosbaar, maar wel tegen deze prijs, een faire beloning voor de medewerkers die terwijl een flink deel van Nederland thuiszat, de voedselvoorziening draaiende hebben gehouden. Cargill heeft in eerste aanleg afwijzend gereageerd op dit voorstel, maar we krijgen wellicht nog een nadere reactie volgende week. We houden jullie natuurlijk op de hoogte!

Vragen/opmerkingen
Voor vragen/opmerkingen over deze info, neem gerust contact op met je bestuurder Michiel Wallaard via m.wallaard@cnvvakmensen.nl of 06-20471892