Cao-traject Dranken 2021

Per 1 januari 2021 willen we weer een nieuwe cao Dranken hebben. Hierbij treffen jullie de stand van zaken omtrent de cao-onderhandelingen.
De planning is:
  • We hadden in de vorige cao afgesproken om verder te studeren op generatiepact, financieel advies en klokurenmatrix. Op 11 mei, 23 juni en 2 juli hebben we dat gedaan. Het verslag staat onderaan. In september hopen we deze studies af te sluiten. Pas in het cao-overleg in oktober, november en december besluiten we wat we met de uitkomsten doen. Je kunt dus nog volop mee praten.
  • Van 1 september tot 10 oktober vraagt CNV Vakmensen aan jou op jeachterban.nl wat jij in de nieuwe cao wil.
    CNV Vakmensen wil ook best langs komen in jouw bedrijf of een webinar organiseren. Stuur een mail naar r.vanriezen@cnvvakmensen.nl
  • Op 13 oktober stelt CNV Vakmensen de cao-voorstellenbrief op.
  • Op 22 oktober, 10 november, 30 november en 7 december onderhandelt CNV Vakmensen voor jou met de werkgevers over de nieuwe cao.
  • Daarna mag jij stemmen over de nieuwe cao.
Generatiepact
CNV Vakmensen heeft aan werkgevers voorgesteld:
  • Vanaf 4 jaar voor AOW krijg je de keuze: wil jij 80% werken tegen 90% loon en 100% pensioenopbouw?
  • CNV Vakmensen wil, dat door jouw vrije uren een jongere een vaste baan krijgt (in plaats van uitzendwerk of een jaarcontract). En als het slecht gaat met het bedrijf, dat door die 80-90-100 er minder ontslagen vallen.
  • Als je kiest voor 80-90-100, vervallen je leeftijdsdagen en je kwartaaluren.
  • Vooraf krijgt de ouderen financieel advies, zodat je weet wat het netto uitmaakt.
  • Ingangsdatum 1 januari 2021.
Werkgevers stellen 80-90-90 voor (dus maar 90% pensioenopbouw). Ze willen de regeling alleen voor bedrijven met meer dan 50 werknemers. We praten hier dus in het najaar verder over.

Klokurenmatrix
De werkgevers zijn eerst zelf aan het kijken wat ze willen. We horen binnenkort of ze hier iets mee willen in het cao-overleg.

Algemeen verbindend verklaren
Dit is een beetje technisch: als een bedrijf niet lid is van een werkgeversvereniging, hoeft ze de cao alleen maar toe te passen als de minister de cao algemeen verbindend verklaart. Tot nu toe heeft de minister dat nog niet gedaan. De verwachting is, dat de minister over 8 weken beslist. Daarom hebben sommige bedrijven de loonsverhoging van januari nog niet betaald. Dat is asociaal: die bedrijven hebben een betere concurrentiepositie over de ruggen van hun werknemers. CNV Vakmensen roept die bedrijven op om lid te worden van de werkgeversvereniging. En CNV Vakmensen heeft de werkgeversvereniging gevraagd om nu al vast de aanvraag over 2021 voor te bereiden. Dat gaat de werkgeversvereniging ook doen. De feiten: van de 303 bedrijven in onze sector zijn 144 bedrijven lid van de werkgeversvereniging. Bij de 144 bedrijven werkt 77% van het personeel, 23% werkt bij de overige 159 bedrijven.

Hoe kun jij mee praten over de cao?
  • Je kunt altijd bellen of mailen met Roel van Riezen, r.vanriezen@cnvvakmensen / 06-51602034.
  • Wil je rond de onderhandelingen meepraten over de telefoon/mail, of samen met mij de voorstellenbrief opstellen? Meld je dan.
  • Je kunt vanaf begin september weer meepraten op jeachterban.nl.
    Tip: maak een account aan met een alias, als je je naam niet op internet wilt laten zien
  • Roel van Riezen van CNV Vakmensen wil in september ook langs komen op je bedrijf om met je collega’s te praten. Of een webinar organiseren

Laat van je horen!

Roel van Riezen
bestuurder CNV Vakmensen