Stemming eindvoorstel cao Dalli de Klok

Vandaag heeft de tweede onderhandeling plaatsgevonden voor de nieuwe cao bij Dalli de Klok. Het was een lastig traject gezien de hoge inflatie en de hoge looneisen vanuit de vakbonden. Helaas is het niet gelukt om met elkaar tot een gezamenlijk akkoord te komen. De uitkomst van de onderhandelingen is dat de directie een eindvoorstel heeft neergelegd wat we nu ter stemming brengen onder de leden.

Het eindvoorstel

Het volledige eindvoorstel kun je lezen in de bijlage, lees deze goed door voordat je je stem uitbrengt. Hieronder staat een korte opsomming van de punten.

-Looptijd: 1 jaar
-Loonsverhoging: 5% per 1-7-2023 en 1.5% per 1-2-2024
-Ploegentoeslag: voor 3-ploegen van 19.5% naar 21% en voor de 5-ploegen van 28% naar 30%
-Reiskosten: Per 1 juli 2023 21 cent/km met een maximum van 216,36 euro en per 1 januari 2024 22 cent/km met een maximum van 226,67 euro.
-Pensioen: het tekort van 30.000,- euro van dit najaar zal door Dalli betaald worden. Vanaf 1 januari 2024 zal de opbouw verlaagd worden van 1.875% naar 1.79%.
-IKB: Vanaf 1 januari 2024 kunnen ook bovenwettelijke vakantiedagen, leeftijdsdagen en TVT uren besteed worden in het individueel keuzebudget. Het maximum aantal TVT uren dat opgespaard kan worden tot 300 uur wordt verlaagd naar 180 uur voor werknemers tot 65 jaar. Niemand zal daarbij uren verliezen als iemand meer dan 180 uur heeft, alleen wordt er dan niks opgebouwd tot men weer onder de 180 uur komt. De overuren die in die tijd gemaakt worden zullen gewoon uitbetaald worden.

Reactie op het eindvoorstel

Wat wij positief vinden is dat Dalli de ploegentoeslag en reiskostenvergoeding gaat verhogen, omdat dit voor veel werknemers extra perspectief biedt. De werknemers in ploegendienst gaan er met het huidige voorstel 8.5% op vooruit. Voor de dagdienst medewerkers is de loonsverhoging van 6.5% wat aan de lagere kant. Echter hebben we wel moeten constateren dat we inmiddels het maximaal haarbare hebben bereikt. Het totaalpakket van alle punten kost de werkgever ongeveer 8.5% aan loonsom. Ook het verruimen van het IKB en de bijstorting in het pensioen zijn punten waar wij positief over zijn. We hadden wel graag gezien dat we nog afspraken hadden kunnen maken over het tekort dat ontstaat vanaf volgend jaar.

Een harde mening hebben over het eindvoorstel is lastig. Er zitten goede punten in maar op enkele onderwerpen zijn we er niet helemaal uitgekomen. We zijn niet geheel blij met de uitkomst van de onderhandelingen, maar slecht is het niet.

Stemmen

Zoals gebruikelijk kun je je stem uitbrengen tijdens de ledenbijeenkomsten die gepland staan. Het zal niet voor iedereen mogelijk zijn om naar een van de bijeenkomsten te komen gezien de vakantieperiode. Daarom kun je ook per mail aan mij laten weten wat jouw stem is op het eindvoorstel. Stem je per mail, laat dan vóór woensdag 19 juli 10.00 uur weten of je het eindvoorstel accepteert of afwijst.

Ledenbijeenkomsten

Tijdens de bijeenkomsten zullen we het eindvoorstel toelichten en jullie vragen hierover beantwoorden. De bijeenkomsten worden gezamenlijk met het FNV gehouden in de kantine bij Dalli. De volgende twee data hebben we hiervoor gepland:

-Donderdag 13 juli van 13.30 tot 14.30 uur
-Maandag 17 juli van 13.30 tot 14.30 uur

We hopen je op een van de bijeenkomsten te zien. Namens de onderhandelingsdelegatie van het CNV,

Rick Pellis
Bestuurder CNV Vakmensen
06 5120 2994
r.pellis@cnvvakmensen.nl

Downloads

Wil je reageren? Wat vind jij van dit eindbod?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error