Wat vind jij van de nieuwe pensioenregeling Bpf VLEP? Jouw mening is belangrijk

Na maanden van gesprekken is er een concept-pensioenregeling voor deze sectoren. We zijn nu benieuwd wat jij ervan vindt. Alle betrokkenen kunnen stemmen over de regeling. Bij het maken van deze regeling zijn we uitgegaan van de nieuwe wetgeving. Een hoofdlijnenvergelijking is bijgevoegd als bijlage.

De keuze voor een solidaire pensioenregeling

CNV Vakmensen heeft samen met FNV en werkgevers gekozen voor de solidaire premieregeling. De belangrijkste argumenten van ons voor deze keuze zijn:

  • De solidaire regeling biedt de meeste mogelijkheden om de elementen van de huidige regeling te behouden;
  • De solidaire regeling sluit het meeste aan op de wensen van de werknemers in de sector;
  • De solidaire regeling legt meer de indruk op samen beleggen en samen risico’s delen, gaat dus meer uit van solidariteit!;
  • De solidariteitsreserve in de solidaire regeling geeft betere mogelijkheden om financiële tegenvallers samen op te vangen.

Veel blijft hetzelfde

Onderstaande punten uit de huidige pensioenregeling van VLEP blijven behouden:

  • Pensioen blijft een arbeidsvoorwaarde en de AOW blijft bestaan;
  • Het ouderdomspensioen blijft levenslang, Partner, wezen- en arbeidsongeschiktheidspensioen blijven;
  • De deelnemer behoudt dezelfde keuzemogelijkheden bij pensionering;
  • Het nabestaandenpensioen blijft bestaan en wordt verbeterd in de nieuwe regeling.

Verschil huidige regeling en nieuwe regeling

In de bijlage tref je een hoofdlijnenvergelijking aan tussen de oude en nieuwe pensioenregeling.

We gaan invaren

Invaren betekent dat het huidige pensioen meeverhuist naar de nieuwe regeling. De nieuwe regels worden ook van toepassing op je bestaande pensioen.

Als het bedrijfstakpensioenfonds de pensioenen meeverhuist, dan gaan de opgebouwde pensioenen van de deelnemers en gepensioneerden in één keer over van de huidige regeling naar de nieuwe regeling. Daarmee blijft het collectief bij elkaar waardoor risicodeling en solidariteit in de nieuwe pensioenregeling optimaal kunnen worden benut. Door de huidige pensioenen in te varen in de nieuwe regeling hoeft het pensioenfonds geen hoge buffers aan te houden in de oude regeling en kan dit pensioengeld eerder worden toegekend aan alle deelnemers. Eén regeling biedt deelnemers en gepensioneerden een beter inzicht in hun persoonlijke situatie.

Positief stemadvies

Betrokken cao-commissieleden en cao-delegatieleden van CNV Vakmensen werkzaam in de sectoren: Gemaksvoeding, Vleeswarenindustrie, Pluimvee en Vleessector leggen deze concept-pensioenregeling met een positief stemadvies aan je voor. De reden is dat uitgaande van de nieuwe regeling, deze toch heel veel lijkt op de huidige regeling en uitgaat van solidariteit.

Stemmen

Leden van CNV Vakmensen kunnen hun stem uitbrengen over dit akkoord. Je ontvangt straks nog een mail om te kunnen stemmen. Breng uiterlijk 16 februari 2024 je stem uit.  

Vragen

Heb je nog vragen en/of opmerkingen dan kun je deze stellen via p.deridder@cnvvakmensen.nl.

Peter de Ridder
Bestuurder CNV Voeding en lid werkgroep nieuwe pensioenregeling Vlep 2024.
M: +31 6 5160 1997
p.deridder@cnvvakmensen.nl

Downloads