Cao-overleg Gemaksvoedingsindustrie hervat: stapjes gezet

Op maandag 20 december zijn de cao-onderhandelingen voor de Gemaksvoedingsindustrie hervat. Hoewel de werkgeversdelegatie -mede naar aanleiding van de meest recente lockdown en de aanhoudende onzekerheid- aangaf terughoudend te willen zijn, werden er uiteindelijk toch stapjes gezet.

Waar lijken we het tot nu toe over eens te zijn

•    Een cao voor 12 maanden
•    Het inkomen bij arbeidsongeschiktheid in het tweede jaar verhogen van 80% naar 90%
•    Studie naar individueel keuzebudget in het kader van Duurzame Inzetbaarheid
•    Studie flexibiliteit
•    ORBA-update, dat wil zeggen de referentiefuncties uit de cao worden geactualiseerd.

Waar zijn we het nog niet over eens

  • CNV wil de leeftijd voor het zogenaamde Generatiepact verlagen naar bij voorkeur 60 jaar, maar tenminste naar 61 jaar. De werkgevers vinden dat er al een robuust stelsel voor ouderen is en willen meer aandacht voor de jongeren (scholing, employability). 
  • Natuurlijk wil FNV ook aandacht voor jongeren en vinden we het belangrijk dat ook jongeren de weg naar de bedrijven in de gemaksvoeding kunnen vinden en daar met plezier aan het werk kunnen blijven. In het proces van Duurzame Inzetbaarheid is daar zeker aandacht voor. 
  • CNV wil een minimale loonsverhoging van 3,5% per 1 januari 2022 om de gemiddelde inflatie af te dekken en de sector voor jongeren aantrekkelijk te maken en te houden. Werkgevers stellen een loonsverhoging voor van 2,75% per 1 januari 2022.

In januari verder overleggen

Helaas is het op 20 december niet gelukt om elkaar op alle vlakken te vinden. We zijn evenwel nog steeds in harmonie met de werkgevers in overleg en zullen de onderhandelingen in januari 2022 hervatten.

We houden je op de hoogte

Natuurlijk brengen we jullie in januari op de hoogte van het verdere verloop. Je kan het hele cao-traject volgen op jouw cao-pagina www.cnvvakmensen.nl/voeding/vlees-en-vis/cao-gemaksvoedingsindustrie/ Je kunt daar reageren en je vraag stellen. Mochten er in de tussentijd vragen zijn of opmerkingen dan kun je die ook kwijt op de cao-pagina. En zoals je ziet zetten we in op een echte loonverbetering voor jong en oud: een mooie boodschap om collega’s ook lid te laten zijn van CNV zodat we nog sterker staan in het overleg. Maak je collega lid: kijk hiervoor op www.cnv-ledenwerven.nl en verdien een VVV-cadeaubon van €12,50.

Rest ons op dit moment niets anders dan je fijne feestdagen en een goede jaarwisseling toe te wensen.
  
Mede namens de onderhandelingsdelegatie CNV:
Frans Prevoo, kaderlid Mora Maastricht

Peter de Ridder, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5160 1997 / p.deridder@cnvvakmensen.nl 

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error