Update cao-overleg NAK

Afgelopen vrijdag, 5 april 2024 hebben we een vervolg gegeven aan het overleg over de cao bij NAK. In dit overleg hebben we een eerste stap gezet in de onderhandeling. Op 25 april praten we verder.

Inhoudelijk gesprek

Het cao overleg zijn we ermee gestart dat je werkgever heeft gereageerd op de voorstellen van het CNV. In een uitgebreide schorsing hebben we vervolgens onze positie bepaald en deze weer gecommuniceerd met de werkgever. Vervolgens heeft je werkgever geschorst en heeft inhoudelijk gereageerd. We komen op best wel wat punten dichterbij elkaar. Rondom de beloning hebben we nog wel een weg te gaan om het verschil tussen wat je werkgever bied en wat wij vragen. Oorspronkelijk zouden we 8 april verder praten over de cao, maar zowel werkgever als het CNV hebben iets meer tijd nodig om het volgende overleg voor te bereiden en daarom staat een vervolgafspraak gepland op 25 april.

Voortgang per onderwerp

Beloning en looptijd
Zowel voor het CNV als voor je werkgever is het duidelijk dat het voor nu het meest verstandig is om te gaan voor een cao met een looptijd van een jaar. Rondom de beloning hebben we een tweeledig voorstel gedaan. We kunnen gaan onderhandelen vanuit percentages en dan zetten wij op 8,25% of we kunnen werken met de AWVN index waar we al jaren mee werken binnen NAK. In het overleg van 5 april hebben we het eerste voorstel (onderhandelen vanuit percentage ingetrokken) en hebben we ervoor gekozen om te werken vanuit de AWVN index.  NAK heeft een tegenvoorstel ingediend en heeft een loonvoorstel gedaan van 2,75% per 1 mei 2024 en daarbovenop 1,75% per 1 januari 2025, wat in totaal uitkomt op 4,5% (effectief 4,55%).

Rondom de eindejaarsuitkering heeft jullie werkgever aangegeven dit mee te willen nemen naar de studie over arbeidsvoorwaarden van de toekomst. Voor het CNV is dit voor dit moment nog niet bespreekbaar en hebben we gesteld dat we voor nu een eerste stap willen realiseren

Inkomensondersteunend
Rondom een aantal onderwerpen binnen deze categorie (stagevergoeding, reiskostenvergoedingen en vergoedingen) zijn we inhoudelijk in gesprek en voert het voor nu te ver om daar in detail op in te gaan.

Cao-onderzoek
In de voorstellenbrief van de werkgever doen ze voorstellen om gedurende de looptijd van de nieuwe cao rondom een aantal onderwerpen onderzoek te doen. Een aantal voorstellen van het CNV passen ook in dit onderzoek. Het gaat dan om ondermeer: beloningsbeleid, vitaliteit, vergroening van de arbeidsvorwaraden, IKB en de actualisering van cao-teksten. Het is voor CNV wel belangrijk dat dit onderzoek met een goede opdrachtsomschrijving van start gaat.

Online cao

Op de cao-pagina kun je het hele traject op de voet volgen en ook actief meepraten. Reageren op nieuwsbrieven, of op anderen, en je vraag stelllen. Het laatste nieuws over de onderhandelingen ontvang jij ook per mail maar kun je hier altijd vinden. Ga naar de cao-pagina Ontvang je deze nieuwsbrief per post, ga dan naar www.cnvvakmensen.nl en ga vervolgens naar het kopje cao en tik in het zoekveld NAK in.

Betrek je collega

Als vakbond kunnen we geen boodschappen voor je doen, je auto voltanken of je energierekening betalen. We kunnen wél een goede cao voor je afsluiten. De belangrijkste taak van vakbonden is het maken van afspraken over werk en inkomen namens de leden. Maar die goede cao komt er niet zomaar. Zonder leden is het moeilijk om goede afspraken te maken. Met elk nieuw CNV-lid worden we sterker en zijn we meer representatief bij je werkgever. Dit is de kern van ons werk, ook bij NAK.

Voor je collega die nog geen lid is hebben we daarom een aantrekkelijk aanbod. Tijdelijk betalen nieuwe leden voor de eerste 6 maanden € 24 ,- voor het lidmaatschap. Als jij als lid een nieuw lid aanbrengt krijg jij van ons een cadeaubon van € 20,-. Voor meer informatie over onze campagne en hoe je je collega kunt inschrijven als lid klik hier Ontvang je deze nieuwsbrief per post, ga dan naar: www.cnvvakmensen.nl/werf-een-lid/

En verder...

De komende tijd zal ik je vaker bijpraten over het cao-proces en over de voortgang. Mocht jij op dit moment vragen of opmerkingen hebben, neem dan gerust contact met mij op. Ik kom graag in contact met je.

Tot snel.

Niels Rook
Bestuurder CNV 
M: 06 81 41 91 61
E: n.rook@cnv.nl