Twee processen tegelijk: voorgenomen besluiten DLF en nieuwe cao

Op 3 april hebben de vakorganisaties een personeelsbijeenkomst gehouden naar aanleiding van de voorgenomen besluiten van de directie van DLF. Wij waren blij dat de opkomst groot was en dat ook niet-leden aanwezig waren. Doel van de bijeenkomst was om te horen wat de vragen, zorgen, gevoel en opmerkingen zijn vanuit de werkvloer. Hieronder de conclusies die wij hieruit getrokken hebben. Zie ook de bijlage voor de volledige gezamenlijke nieuwsbrief.

  • Vraag is groot waarom DLF Kapelle deze voorgenomen besluiten wil nemen.
  • Concrete en cijfermatige onderbouwing ontbreekt volledig.
  • Zorgen over toekomst en bestaansrecht van DLF Kapelle.
  • Gevoel dat er een bom is gegooid waardoor veel onrust en onzekerheid is ontstaan die directie niet kan wegnemen door geen concrete antwoorden te geven.
  • Zorgen en vragen over hoe bedrijf straks draait als er geen ploegendienst meer is en functies komen te vervallen.
  • Vragen over concrete invulling hoe straks de roosters en werkzaamheden eruit zien.
  • Grote zorgen over gevolgen van afschaffen ploegendienst op sociale leven.
  • Zorgen over gevolgen van lager loon als ploegentoeslag komt te vervallen.

Zoals aangegeven is het de rol van de Ondernemingsraad om de nut en noodzaak te beoordelen en  het is aan de OR is om concrete antwoorden van de directie van DLF te ontvangen. Uiteraard blijven de OR en de vakorganisaties nauw met elkaar communiceren. Stel dat de voorgenomen besluiten definitief gemaakt worden, dan is het aan de vakorganisaties om afspraken te maken over de inkomensgevolgen van het afschaffen van de ploegendienst.

Cao proces
De cao loopt per 1 juli 2024 af. Uit de bijeenkomst bleek dat jullie niet willen wachten tot het proces rondom de voorgenomen besluiten is afgerond, maar dat er tegelijkertijd het cao proces gestart kan worden. Wij zullen naar aanleiding van jullie input en het arbeidsvoorwaardenbeleid van de vakorganisaties voorstellenbrieven opstellen als inzet voor de cao onderhandelingen. Het eerste overleg is gepland op 22 april. Uiteraard houden wij jullie op de hoogte. Bekijk ook onze cao pagina: Cao DLF Seeds & Sience | CNV Vakmensen - Land- en Tuinbouw | CNV Vakmensen

Als je vragen, zorgen of opmerkingen hebt over het proces rondom de voorgenomen besluiten en/of het cao proces, benader dan een van de kaderleden of vakbondsbestuurders. 

RMU Werknemers
Mel Blonk
Kaderlid Klaas-Jan Priem

FNV Agrarisch Groen
Niels Minnaard
Kaderlid Nel de Winter

CNV
Diana Kraan
Kaderlid Bouke Nieuwenhuijse


 

Downloads

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error