Nog steeds geen cao voor werknemers Glastuinbouw

Het wordt onderhand eentonig! Ook in de vijfde ronde (20 maart) is er geen cao tot stand gekomen. Het onderzoek Glastuinbouwmedewerker I en II is nog steeds niet af en belemmert voortgang. Werkgevers hebben ons nog wel positief wel verrast. Acht april ronde zes, maar of die doorgaat?

Onderzoek naar werkzaamheden medewerker glastuinbouw I en II
In de vorige nieuwsbrief hebben we het er ook al even over gehad. De Glastuinbouwwerkgevers willen meer duidelijkheid over de juiste indeling van de medewerker glastuinbouw I en II. Moet die medewerker worden ingedeeld in Loonschaal B of C. De AWVN heeft al wel een rapport opgeleverd, maar er is nog geen gelegenheid geweest om het er met elkaar over te hebben. We streven er naar om dat voor 8 april te regelen, maar als dat niet lukt, dan zal er op 8 april nog geen cao komen.

Stappen gezet!
Zaten we er nu helemaal voor niks die bewuste woensdag 20 maart? Nee dat dan ook weer niet. Plotseling bleek er wel stappen te kunnen worden gezet. Er ligt een iets verbeterd loonbod. Ook moet de werknemer instemmen met de afspraak om per week af te kunnen rekenen tegen een lagere toeslag. Werknemer zal er zelf om mogen vragen, maar dan moet werkgever er mee akkoord gaan. Werkgever laten de voorgestelde veranderingen in de toeslagen ook vallen. De gemiddelde werkweek in het jaarmodel ‘beperken’ tot maximaal 48 uur, maar dan wel over het hele jaar toe te kunnen passen. Da’s nu 45 en een aantal weken maximaal 50 uur. Ook de looptijd zou wat de werkgevers betreft korte moeten dan eerder voorgesteld, nl. tot 1 januari 2020. Tenslotte willen werkgevers de Colland-premie met 0,1% verlagen.
Kortom wel degelijk een stap en meer perspectief in de onderhandelingen, maar we zijn er nog niet. Ook wij willen weten wat het FUWA-onderzoek gaat betekenen voor de onderhandelingen en het loonbod.

Duurzame inzetbaarheid
CNV Vakmensen zal in de volgende ronde de inzet op duurzame inzetbaarheid toelichten. Daar willen we concrete actie op inzetten. Wij willen meer balans in flex-banen en vaste banen. Dan kan door meer inzicht te krijgen in welke teelt er jaarrond met flexkrachten wordt gewerkt. Daar zouden meer vaste banen moeten komen. Ook het gemakkelijker maken dat werknemers zelf scholingssubsidie kunnen aanvragen om zich verder te kunnen ontwikkelen in een richting die zij zelf willen. Diversificatie van werkzaamheden / handelingen in de kortcyclische werkzaamheden om te voorkomen dat je ‘handen er af vallen’ door te lang en te intensief te ‘dieven’, ‘indraaien’ etc.. En ja waarom niet zelf een loopbaancheck doen als daarvoor een voucher beschikbaar is. Weten wat je kunt en wat je mogelijkheden zijn binnen en buiten het bedrijf.

Handhaving en naleving
Het is en het blijft van belang dat de sector trots kan zeggen dat zij een plezierige sector zijn om in te werken, al of niet tijdelijk. Dat het een sociaal vitale sector is waarin de cao correct wordt toegepast, waar een goede sfeer is en waar eerlijk wordt gewerkt, gehandeld en beloond. Waar we op toezien dat de slechte werkgevers worden aangepakt en het niet kunnen verpesten voor de sector.

Wij komen naar je toe
Natuurlijk kun jij ook naar ons reageren en als jij en je collega’s met ons willen praten dan komen wij naar jou toe! Vraag je collega’s en nodig ons uit.

Rick van Rijn, Jeroen Warnaar en Jaap Bosma
Onderhandelaars CNV Vakmensen

Samen voor een eerlijk pensioen
CNV Vakmensen maakt zich ook sterk voor een eerlijk pensioen! Woensdag 29 mei is er een nieuwe actiedag Check onze website

Twitter: @JaapBosma | @JeroenWarnaar | #CNVGroen | #CNVGlastuinbouw