Leden CNV stemmen in met eindbod Cao Open Teelten

De leden van CNV Vakmensen die werkzaam zijn in de Open Teelten hebben in grote meerderheid ingestemd met het eindbod van werkgevers. Meerdere leden hebben tijdens het stemmen gemeend een aantal opmerkingen te moeten plaatsen.

Standpunt van de leden
De leden geven o.a. aan:

  • blij te zijn dat er voor hun sector weer een cao komt met een loonsverhoging (2 x 2%);
  • blij te zijn dat hierdoor het gelijk speelveld beter nagestreefd én gehandhaafd kan worden, immers zonder cao geen handhaving;
  • de meeste leden betreuren de slechtere beloning in een aantal gevallen, voor het werken op een zondag. Meerdere geven hierover aan dat het voor hen nog niet primair om de euro’s gaat maar dat het tegen staat dat de zondag blijkbaar steeds meer als een gewone werkdag wordt bestempeld.  Zowel op principiële als op menselijke gronden betreuren vele leden dit. Hierbij erkennen ook CNV-leden dat er bijzondere omstandigheden kunnen zijn die werken op een zondag noodzakelijk maken maar dit zou wel beperkt moeten worden tot die bijzondere ( en dus zeldzame) omstandigheden.

Hoe nu verder?
De werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers gaan nu -met ondersteuning van ons bestuur- bureau Actor inzetten om het eindbod om te zetten in definitieve cao-teksten. Zodra deze klaar zijn melden we de cao aan bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tevens zal er een AV- status (algemeen verbindend verklaring) aangevraagd worden. Zodra de cao-teksten klaar zijn informeren we jullie.

Andere weetjes en mogelijkheden
Doordat we weer tot een cao zijn gekomen, blijven ook alle regelingen via Colland beschikbaar. Bezoek de website van Colland Arbeidsmarkt op https://www.collandarbeidsmarkt.nl en kijk wat er voor jouw deelsector beschikbaar is. Een paar puntjes wil ik eruit lichten.

  1. De scholingsvoucher https://www.collandarbeidsmarkt.nl/regeling/scholingsvouchers-open-teelten-tuinbouw : via deze regeling kunnen werknemers in de Open Teelten een scholingsvoucher krijgen van maximaal €1500 ten behoeve van arbeidsmarktgerichte scholing.
  2. De cursusgroepenregeling: van deze regeling kan je gebruik maken als je  in de Open Teelten werkt en een cursus wil volgen. De vergoedingspercentages kunnen verschillen. Kijk op https://www.collandarbeidsmarkt.nl en klik op jouw deelsector.
  3. De seniorenregeling: ook deze kun je vinden met dezelfde link.

Mocht je er zelf niet uit kunnen komen stuur mij dan een email of bel me. We kijken dan wat er mogelijk is. Tevens kunnen jullie contact leggen met de scholingsconsulenten. Dit zijn op dit moment in de
Akkerbouw / vollegronds groente: Hans Schilders. Zie voor informatie en of contact gegevens https://www.stigas.nl/artikel/vertrouwenspersoon-open-teelten.
Voor de boomkwekerij zijn dit: Mariëlle Gooijaers en Robert Soesman. Zie voor informatie en of contact gegevens https://www.talentboom.nl/over-ons.html 

Vertrouwenspersoon
Als sector hebben we ook een vertrouwenspersoon aangesteld via Stigas. Mocht u daar behoefte aan hebben dan kunt u kostenloos contact leggen met de vertrouwenspersoon. Zie voor informatie en of contact gegevens https://www.stigas.nl/artikel/vertrouwenspersoon-open-teelten/

Uitzendkrachten
Ben jij uitzendkracht in de sector Open Teelten dan staan bovenstaande regelingen niet voor jouw open. Er wordt immers ook geen premie voor je afgedragen. Mogelijk heb je wel recht op een regeling via Doorzaam. Heb je daar vragen over: bel of mail.

Niet leden
Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan ongeorganiseerde collega’s. Bovenstaande regeling zijn immers ook op hen van toepassing. Beter nog, overtuig uw collega’s van het nut van het lidmaatschap. Immers zonder werkgevers- en werknemersorganisaties die tot een cao komen kunnen deze regelingen niet blijven bestaan. Werkgevers verenigen zich ook, doen jullie ook mee. Mocht je over het lidmaatschap nog vragen hebben, bel of mail me dan. Of kijk op onze website: https://www.cnvvakmensen.nl/lidworden

Vragen en of opmerkingen
Mocht je vragen of opmerkingen hebben, schroom dan niet en stuur een e-mail aan h.stroek@cnvvakmensen.nl of bel direct: 06 2245 2195.

Henry Stroek
Bestuurder CNV Vakmensen