Arriva concessie Twente/ZHO en overstapformulier (van cao OV naar cao Mumo)

Arriva heeft werknemers een overstapformulier gestuurd om van cao OV naar cao Multimodaal over te stappen. .

Vakbonden verrast door overstapformulier

De vakbonden hebben aangegeven dat zij hier erg door verrast zijn. Ten eerste hoort dit tijdens het zogenaamde artikel 40-overleg met vakbonden besproken te worden. Het overstappen naar de cao Multimodaal heeft rechtstreeks te maken dat Arriva vanaf december 2023 de concessie Twente/ZHO gaat uitvoeren. Ten tweede en zeker niet onbelangrijk, staan er onjuistheden in het formulier en is het formulier niet compleet in de informatievoorziening. Ten derde is het ook niet gewoon dat in een concessie waar verreweg het grootste rijwerk bussen betreft een andere cao toe te passen dan de cao OV. Het gevaar is dat medewerkers van Keolis op basis van deze informatie over gaan stappen naar een andere cao en daar wellicht spijt van krijgen. Ten vierde zijn we nog bezig met de inhoud van het artikel 40-convenant.

Nog geen reactie op uitnodiging tot overleg

Wij hebben donderdag 9 augustus jongstleden Arriva nogmaals dringend uitgenodigd om op korte termijn met vakbonden overleg te hebben over het overstapfromulier. Helaas heeft Arriva daar nog niet op gereageerd. Dat is wel bijzonder. Wel heeft Arriva besloten om de termijn van 15 augustus te verlengen naar 24 augustus. Arriva zal van 14 tot en met 21 augustus aanwezig zijn op de stallingen om persoonlijk uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Vooraf willen wij jullie wel een aantal dingen meegeven, die ook besproken zijn met kaderleden van FNV en CNV. Een aantal opmerkingen over het overzicht OV/Mumo.

Alvast een aantal punten om te overwegen

  • Maximale arbeidsomvang klopt niet: OV 40 uur + 17 ATV uren moet zijn 40 uur + 17 ATV dagen!
  • Vakantiedagen: Mumo minimaal 189 uur (26.25 dagen) moet zijn minimaal zijn minimaal 189 uur (23.25 dagen)!
  • Ook missen wij de extra nieuwe generatiepact regeling binnen de cao OV binnen dit overzicht, terwijl juist dit één van de grootste verschillen is!
  • APB: wat gebeurt er met collega's die nu vallen onder pensioenfonds ABP maar denken aan een overstap Mumo? Behouden deze collega's hun eigen pensioenregeling?
  • Wat wordt de ingangsdatum voor de collega's die van deze mogelijkheid gebruik willen maken?
  • Per welke datum is de keuze definitief?
  • Behoudt men hetzelfde salaris?
  • Kun je ook andersom overstappen van MUMO NAAR OV en is een optie om bij de volgende dienstregeling (december 2024) terug te keren?

Tussen de regels door lees je wel dat de vakbonden zeer kritisch staan voor de keuze optie vanuit Arriva. Deze had veel meer aandacht moeten krijgen tijdens onze artikel 40-overleggen.

Vragen/opmerkingen

Mocht je vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact met mij op via onderstaande contactgegevens.

Mede namens de collega's van FNV,

Peter de Ridder
Bestuurder CNV Stads- en Streekvervoer
M 06-51601997
E p.deridder@cnvvakmensen.nl

 

Stel hier je vraag

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error