Onderhandelingsresultaat cao HTM

We lieten jullie nog even in spanning maar kunnen jullie nu dan echt het onderhandelingsresultaat presenteren. Als bijlage ontvang je het onderhandelingsresultaat en in de nieuwsbrief lees je de highlights en onze toelichting daar op.

Constructief overleg

De inzet van de bonden was hoog en ook HTM had er belang bij om tot een goed resultaat te komen. Doordat we beiden een mooi totaalpakket wilden konden we tot onderstaand resultaat komen.

Met dit resultaat hebben de werknemers van HTM een ongekende loonontwikkeling in het vooruitzicht voor de komende periode, daarnaast wisten we ook nog goede secundaire afspraken te maken. Alles bij elkaar een heel mooi totaalpakket dat wij jullie (zeer) positief voorleggen.

Informatiebijeenkomsten

Om al jullie vragen te beantwoorden houden we 4 informatiebijeenkomsten; 2 fysiek en 2 digitaal:
  • Donderdag 21 december om 11:00 uur in Restaurant Pex in Den-Haag
  • Donderdag 21 december om 19:00 uur in Restaurant Pex in Den-Haag
  • Vrijdag 22 december om 11:00 uur digitaal via Teams
  • Vrijdag 22 december om 19:00 uur digitaal via Teams

Looptijd

30 maanden (1-1-24 tot 1-7-2026). Een looptijd van 4 jaar was de oorspronkelijke wens van HTM. Als bonden wilden wij een looptijd van 1 jaar, of maximaal 2 jaar mits er een goed totaalpakket kwam. Omdat HTM veel extra bood voor slechts een half jaar extra zijn we uiteindelijk op 2,5 jaar uitgekomen.

Loon

Voor ons is belangrijk dat in januari 2024 het gat in jullie portemonnee in één keer gevuld wordt. Doormiddel van een vast bedrag (centen) en daarbovenop een percentage (procenten) weten we dat gat in één klap te dichten. Ook zorgt het gedeelte in centen er voor dat de medewerkers met een lager salaris er procentueel wat meer op vooruit gaan. Daarnaast zit er ook een zeer hoge loonsverhoging in de rest van de looptijd. Dit is als volgt opgebouwd:

2024:
  • Per -1-1-24: Eenmalige uitkering van €1390,- bruto (parttime naar rato). Wij rekenen dit bedrag niet mee in de totale loonsverhoging.
  • Per 1-1-24: Alle loonschalen worden structureel verhoogd met €300,- bruto (parttime naar rato). Toeslagen worden verhoogd met een percentage gebaseerd op deze 300 euro.
  • Per 1-1-24: Alle loonschalen en toeslagen worden verhoogd met 2%.
  • Per 1-7-24: Alle loonschalen en toeslagen worden verhoogd met 3%.
Dat betekent een loonsverhoging voor deze voorbeeld loonschalen in 2024:
  • Schaal 55 trede 10: 14,4%
  • Schaal 55 trede 20: 13,1%
  • Schaal 4 trede 12: 15,4%
  • Schaal 5 trede 11: 14,9%
  • Schaal 8 trede 12: 12,3%
  • Schaal 10 trede 10: 11,5%
2025:
  • Per 1-1-25: Alle loonschalen en toeslagen worden verhoogd met 3%.
  • Per 1-7-25: Alle loonschalen en toeslagen worden verhoogd met 2,5%.
  • De eindejaaruitkering wordt structureel verhoogd met €500,- bruto (dit is omgerekend 1% loon en een verhoging van de eindejaarsuitkering van ruim 17%).
2026:
  • Per 1-1-2026: Alle loonschalen en toeslagen worden verhoogd met 4%.
Jullie gaan er daarmee structureel tussen de 20 en 25 procent op vooruit de komende 2,5 jaar! Een ongekend hoge loonsverhoging die jullie natuurlijk verdienen!

Stagevergoeding

De stagevergoeding wordt verhoogd naar €744,- (fulltime) een forse verbetering waarmee HTM haar waardering voor stagiaires laat blijken.

Belonen flexibele inzet

Een grote wens van HTM is een nieuw systeem om flexibiliteit te belonen. Dit systeem moet er voor zorgen dat er meer ruimte komt in de dienstregeling.
Je kan straks geld verdienen met meerdere disciplines (tram/bus/steward) en/of door meer flexibel te zijn in je rooster.
Daarnaast weet je veel eerder waar je aan toe bent. 4 tot 7 maanden van tevoren weet je je profiel al en 4 weken van tevoren zullen de meeste diensten zijn ingevuld.

Dit systeem wordt pas later ingevoerd en eerst met bonden en medezeggenschap gefinetuned. Het is best een ingewikkeld verhaal en we lichten dit graag toe tijdens de informatiesessies.

Werkdruk

HTM, medezeggenschap en bonden gaan gezamenlijk per afdeling afspraken maken om de werkdruk te verminderen. Hiervoor worden de aanbevelingen uit het gezamenlijk onderzoek naar werkdrukbeleving bij HTM gebruikt.

OWN

OWN wordt voor al het roosterpersoneel gelijkgetrokken naar 16 dagen, een grote wens van onze achterban!

Rouw- en mantelzorgspecialist

Er komt een rouw- en mantelzorgspecialist die voor iedereen beschikbaar is die daar behoefte aan heeft. Samen wordt er dan gekeken wat de mogelijkheden zijn om jou te ondersteunen. Dit is voor CNV een belangrijk punt en we zijn blij dat HTM dit ook vindt.

Reiskostenvergoeding

De reiskostenvergoeding wordt voor iedereen verhoogd naar 23 cent per kilometer. De startkilometers blijven wel ongewijzigd.

Overige punten

Voor de overige punten en de volledige tekst uit het onderhandelingsresultaat verwijzen we jullie naar de bijlage.

Stemmen

Leden hebben altijd het laatste woord. In de loop van volgende week zullen jullie een digitale stemlink ontvangen zodat iedereen zijn stem kan uitbrengen. Als er geen e-mailadres bij ons bekend is ontvang je deze per post.

Informatiebijeenkomsten

We zien jullie graag op één van de informatiebijeenkomsten om dit onderhandelingsresultaat met jullie te bespreken. De link voor de digitale Teams vergadering zal later verzonden worden.

Voor al jullie vragen kunnen jullie terecht bij de kaderleden en je kan mij ook altijd een mailtje sturen. Ook kan je op onze cao pagina alle nieuwsbrieven teruglezen en een bericht achterlaten.

Mede namens de onderhandelingsdelegatie,

Remco Portier, Michel Wiersma en André van Driel

en

Jelmer Hoogland
Vakbondsbestuurder
j.hoogland@cnvvakmensen.nl

en

Micky van Loon
Vakbondsbestuurder
m.vanloon@cnvvakmensen.nl

Downloads