Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Op maandag 4 december 2023 bereikten overlegpartijen een onderhandelingsresultaat voor de cao RailInfraStructuur (RIS). Het had wat voeten in de aarde, uiteindelijk zijn partijen toch tot een resultaat gekomen. De cao heeft een looptijd van 18 maanden. Per 1 januari 2024 stijgen de lonen met 6,25%, per 1 januari 2025 komt daar een loonsverhoging van 2,25% bij. De ouderenregeling wordt verbeterd, ouderen kunnen er eerder gebruik van maken. Leden kunnen binnenkort digitaal hun stem uitbrengen. Het laatste woord is immers aan de leden.

Onderhandelingsresultaat na een week bedenktijd voor werkgevers

Na het overleg vorige week maandag (27 november 2023) gingen cao-partijen met huiswerk voor de werkgevers uit elkaar. Vakbonden stelden vorige week aan het eind van een lange onderhandelingsdag een langere looptijd voor, met gedurende de looptijd 2 maal een loonsverhoging. De werkgevers wilden hierover nadenken en vroegen een week bedenktijd. De bedenktijd wierp zijn vruchten af. Na wat schorsingen over en weer bereikten cao-partijen gisteren het volgende resultaat:

1. Looptijd
    De cao heeft een looptijd van periode 1 2024 t/m periode 7 2025, een looptijd van 18 maanden dus.

2.  Loonsverhoging: 
   -  Structurele salarisverhoging van 6,25 % per periode 1 2024
     - Structurele salarisverhoging van 2,25 % per periode 1 2025
      (De loonsverhoging werkt door in alle toeslagen die een afgeleide zijn van het loon)

3.  Salarisgebouw :
     - Per periode 1 2024 geldt een minimumloon van € 14,00 (bruto) per uur.

4. Maaltijdvergoeding en Wijziging harde planning
     - Per periode 1 2024 worden beide vergoedingen vastgesteld op € 15,00 (bruto

5. Ouderenregeling
     - Artikel 6.7 van de Cao wordt aangepast van ‘3 jaar voor pensioen’ naar ‘5 jaar voor AOW-leeftijd’

6. Overig
    Partijen roepen een drietal werkgroepen in het leven, waarin zij de komende periode voorstellen uitwerken op het terrein van:
     * veiligheid
     * bereikbaarheid
      * vernieuwing teksten Cao

CNV Vakmensen legt het onderhandelingsresultaat positief voor

Alles overziende legt CNV Vakmensen het onderhandelingsresultaat positief aan jullie voor.

Aan het onderhandelingsresultaat zitten plussen en minnen. Het onderhandelingsproces kwam moeilijk op gang. Aanvankelijk lagen de voorstellen van werkgevers en werknemers ver uit elkaar. De feitelijke onderhandelingen, het met elkaar zoeken naar oplossingen, startten pas in de vierde onderhandelingsronde. 
De vakbonden hebben niet al hun pun punten binnen kunnen halen. Om er gezamenlijk uit te kunnen komen, hebben werkgevers en vakbonden punten moeten laten vallen. 

De afspraak over de loonsverhoging kwam moeizaam tot stand. Door de looptijd van de cao te verlengen tot 18 maanden en de loonsverhoging op te knippen kwamen cao-partijen er toch uit. Per 1 januari 2024 gaan de salarissen met 6,25% omhoog, in 2025 komt daar 2,25% bij. Berekend over een periode van 18 maanden bedraagt de loonsverhoging gemiddeld genomen 7%. CNV Vakmensen vindt dit een positief resultaat.
De aanpassing van de ouderenregeling is een goede verbetering. Ouderen kunnen eerder van de ouderenregeling gebruik gaan maken. In plaats van 3 jaar voor hun pensioengerechtigde leeftijd kunnen oudere medewerkers nu al 5 jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd hun werkzaamheden gaan afbouwen. Er is meer hersteltijd.
Ook de onderkant van het loongebouw wordt aangepast. Per periode 1 2024 geldt in de cao een minimumloon van € 14,00 bruto per uur (het wettelijk minimumloon bedraagt per 1 januari 2024 € 13,27 bruto per uur.)

Het laatste woord is aan de leden

De CNV-leden ontvangen binnenkort een digitale uitnodiging om hun stem uit te brengen. Pas als een meerderheid van de leden zich vóór het onderhandelingsresultaat uitspreekt komt er een cao tot stand. 

Meepraten en reageren

Ik kan mij heel goed voorstellen, dat er over het onderhandelingsresultaat vragen en/of opmerkingen zijn. Ik ben benieuwd naar jouw mening.  Laat je horen, maak je mening kenbaar op de cao-pagina. Het gaat immers om jouw cao. Op de cao-pagina kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen. Ga hier naar jouw cao-pagina

Lid worden

Maak jouw ongeorganiseerde collega nu lid van CNV Vakmensen. Je collega betaalt dan €20,23 voor de eerste 6 maanden van het lidmaatschap. Werf hier een nieuw lid of klik hier voor informatie over het lidmaatschap

Robbim Heins
bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5160 1987
E r.heins@cnvvakmensen.nl

Jan Koppen, kaderlid CNV Vakmensen en lid onderhandelingsdelegatie
Bill Verheul, kaderlid CNV Vakmensen en lid onderhandelingsdelegatie










Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error