Zorgelijke ontwikkelingen bij ECT

Vanmorgen is er weer overleg geweest om in gezamenlijkheid te bekijken of het mogelijk is om ook de contractanten voor bepaalde tijd een nieuwe arbeidsovereenkomst aan te bieden. Dit hebben wij ook bereikt voor de mensen van januari, februari, maart en april. Dus op basis van 80%. Hieronder lees je hoe dit overleg verlopen is.

ECT-management krijgt geen mandaat meer van de aandeelhouder
Toen het overleg begon, gooide ECT direct de deur dicht. De werknemers met een contract voor bepaalde tijd die in mei (13 personen) aflopen krijgen geen nieuw arbeidscontract aangeboden. Reden: de volumes worden waarschijnlijk niet gehaald aan het eind van het jaar. De vakbonden en OR hebben gepraat als brugmannen, maar ECT management mag geen enkele toezegging doen. Dat baart ons wel zorgen. Hieronder leggen wij uit waarom.

  • Van de contractanten van januari, februari, maart en april hebben 14 mensen er niet voor gekozen om een nieuw dienstverband met ECT aan te gaan;
  • Er zou dus nog ruimte moeten zijn voor deze 13 werknemers van wie in mei hun arbeidscontract afloopt een nieuw tijdelijk aanbod te doen op basis van 80%;
  • Er wordt op dit moment te vaak gewerkt zonder dekman om kosten te besparen. Dat is niet veilig en zou ook niet moeten;
  • Er staat vaak maar 1 stackerdraaier op het bordes. Dat zouden er 2 moeten zijn om de juiste productiviteit te kunnen garanderen. ECT beknibbelt op de verkeerde kosten dus;
  • In drukke weken moet er direct geleund worden op overwerkers, omdat er te weinig werknemers beschikbaar zijn volgens reguliere roosters.

Ondanks onze ernstige zorgen over de continuïteit van het bedrijf, blijf het ECT management nee zeggen!

Wat is er in de afgelopen jaren gedaan met de winsten van ECT?
Vanaf 2016 tot en met 2022 (cijfers van 2023 zijn nog niet beschikbaar) heeft de aandeelhouder ruim 625 miljoen dollar aan nettowinst uitgekeerd gekregen. Dat is bijna 90 miljoen dollar per jaar. De aandeelhouder is niet bereid om een groot deel van deze nettowinst te herinvesteren voor een gezonde toekomst van ECT en haar werknemers. En nu moet vanwege achterstallig onderhoud en cash flow problemen (volume blijft achter) de huidige arbeidscontracten het verschil gaan maken voor ECT met betrekking tot investeringen op achterstallig onderhoud. Iedereen zal begrijpen dat deze plusminus 200 contracten voor bepaalde tijd niet de toekomst van ECT veilig gaan stellen door deze straks niet meer in dienst te houden.

Verder is geconstateerd dat bij de uitvoering van de afspraken één en ander niet goed is gegaan. ECT gaat dit corrigeren. Het gaat hier om de aanwijsbare dagen die berekend moeten worden op basis van 10 maanden en niet op basis van 12 maanden. Ook de 90% dagen zullen gecorrigeerd worden naar het fulltime dienstverband.

Hoe ziet de toekomst er uit?
Wij willen een gezonde en veilige toekomst voor de ECT-werknemers. Dat is ook goed voor de ECT. Dus ga niet mee in de bezuinigingsdrift van de aandeelhouder. Die heeft inmiddels genoeg geld verdiend aan jullie inspanningen. Dus blijf veilig en gezond werken. Dus bij iedere kraan een dekman aan dek volgens de werkinstructie zoals afgesproken is met de Arbo VGWM cie bij werken aan dek en met 2 stackerdraaiers op de stackerbordessen.

Wij gaan ons binnenkort opmaken voor de komende CAO-onderhandelingen. Bemoei je daarmee. Het is nu misschien nog wel belangrijker dan de afgelopen jaren. Alles wat met de cao betrekking heeft, wordt bijgehouden op onze CNV cao pagina voor ECT: ECT Hutchison Ports Rotterdam | CNV Vakmensen - Havens | CNV Vakmensen.

Hopende jullie hiermede voldoende geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,

Niek Stam                                                                                                        
FNV Havens       

Martin Verbeek                                               
Ondernemingsraad ECT                              

Leo Hilberding
Voorzitter VAB ECT

Diana Kraan
CNV Vakmensen
T: 06-2239584
E: d.kraan@cnvvakmensen.nl

Downloads