Vakbonden zetten overleg over ouderenbeleid voort met APMT MVII

Op 18 april 2024 hadden we een overleg met APMT MVII over het ouderenbeleid, een cruciaal onderwerp dat jullie allemaal raakt. Graag delen we de hoofdlijnen van dit overleg met jullie.

Evaluatie en toekomstplannen 

We verwachten medio mei de nodige informatie van APMT MVII te ontvangen om de huidige afspraken te kunnen evalueren. Het volgende overleg zal worden gewijd aan het evalueren van deze afspraken en wordt verder gesproken over hoe we deze afspraken duurzaam kunnen verlengen. Ons doel is om het ouderenbeleid te verbeteren en aan te passen aan de veranderende behoeften en omstandigheden.

Transitieprotocol en demografie 

We hebben besproken hoe het transitieprotocol kan hebben op de ouderenbeleid afspraken en hoe we ervoor kunnen zorgen dat het transitieprotocol niet leidt tot verslechtering van de demografie, maar juist kan bijdragen aan de demografie. Simpel gezegd betekent demografie de leeftijdsopbouw van de werknemers in een bedrijf. Bij het maken van afspraken voor oudere werknemers dient dus rekening gehouden te worden met het huidige aantal oudere werknemers, maar ook met hoe de leeftijdsopbouw zich bij APMT MVII in de toekomst ontwikkelt.

Het huidige transitieprotocol loopt tot 1 juni 2026 en de afspraken die daarin zijn gemaakt zullen uiteraard door APMT MVII worden gerespecteerd.

Duurzaamheid en opties verkennen 

Het is van belang om duurzame oplossingen te vinden die zowel de belangen van de (oudere) werknemers als de bedrijfsprestaties behartigen. We hebben verschillende ideeën uitgewisseld, maar zullen de komende maanden hier verder over spreken. Niets is nog in beton gegoten.

Inbreng leden 

Jullie input is van waarde. We nodigen jullie uit om ideeën en suggesties aan te dragen die het ouderenbeleid kunnen verbeteren en het werk voor oudere werknemers kunnen verlichten. Neem contact op met een van de kaderleden of met de vakbondsbestuurders om jullie ideeën te delen.

Opleiden TA voor RCO-taken 

Er is nog een discussie gaande over het opleiden van TA's voor RCO-taken. We zullen hier later op terugkomen, maar willen benadrukken dat we vastbesloten zijn om de belangen van onze werknemers te behartigen en ervoor te zorgen dat de cao-normen worden nageleefd. 
We streven ernaar om vóór het einde van het jaar nieuwe afspraken te maken over het ouderenbeleid. Daarom zijn er al drie data gepland voor verdere besprekingen: 27 mei, 18 juni en 9 september.

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? 

Aarzel dan niet om contact op te nemen via h.chikhi@cnv.nl of n.alders@fnv.nl Volg ons ook op de cao-pagina Cao APM Terminals Maasvlakte II B.V. | CNV Vakmensen - Havens | CNV Vakmensen

Mede namens de kaderleden,
Nuri Alders, vakbondsbestuurder FNV
Hanane Chikhi, vakbondsbestuurder CNV
M 06 2074 8851 / h.chikhi@cnv.nl